Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Történészek ítélték el Jeszenszky kijelentéseit a romákról

A hat történész a nyilatkozatban kifejtette, a diplomata állításai a romákról intellektuálisan értékelhetetlenek és etikailag elfogadhatatlanok.
Nyilatkozatban támogatta hat, az október végén tartott oslói Wallenberg-konferencián részt vevő történész a rendezvényt szervező Holokauszt és Vallási Kisebbségek Tanulmányi Központ vezetőségének döntését, hogy visszavonták Jeszenszky Géza oslói nagykövet meghívását a tanácskozásra, és egyúttal elítélték a diplomata romákról tett állításait.

Az amerikai, svéd, brit és izraeli kutatók által aláírt nyilatkozatot Karsai László történész, a Szegedi Tudományegyetem tanára juttatta el vasárnap az MTI-hez.

Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanít, úgy fogalmaz, "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással".

Az ügy miatt a norvégiai holokauszt-kutatással foglalkozó központ arra kérte az oslói magyar nagykövetet, ne vegyen részt a második világháború idején Budapesten üldözötteket mentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg emlékére rendezett konferencián.

A hat történész a nyilatkozatban kifejtette, a diplomata állításai a romákról intellektuálisan értékelhetetlenek és etikailag elfogadhatatlanok. Ezeket az állításokat Karsai László hozta a konferencián részt vevő kollégái tudomására.

Az egyetemi tanár előzőleg lemondta részvételét a rendezvényen, mivel nem akart megjelenni olyan eseményen, amelyet "részben olyasvalaki szervez, aki hamis és rasszista állításokat terjeszt" - írták a nyilatkozatot jegyző történészek. Hozzátették, a holokauszt központ vezetősége Karsai Lászlóval egyetértésben arról tájékoztatta Jeszenszky Gézát, hogy a meghívását visszavonták. Hangsúlyozták, hogy egyértelműen elítélik Jeszenszky Géza "rasszista kijelentéseit".

A diplomata "elvakult és felháborító állításai támadást jelentenek a magyarországi romák polgári és emberi jogai ellen" - írták. Megjegyezték, a kijelentések "kitalált, alaptalan álláspontot" jelenítenek meg a romák kultúrájáról és családi életéről. Meglátásuk szerint a romák társadalmi és gazdasági helyzete Magyarországon elkeserítő, nagy részük szegregált területeken él, csaknem 70 százalékuk munkanélküli, nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz. A romák helyzete ma Magyarország egyik legsúlyosabb problémája - fűzték hozzá.

Véleményük szerint el kell ítélni a rasszizmus minden formáját, és a romák helyzetével méltósággal kell foglalkozni. Kiemelték, a rasszizmus és az intolerancia súlyosbítják a romák és más kisebbségek helyzetét. Jeszenszky Géza korábban azt közölte: évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat, és előadásait, a témával kapcsolatos írásait és más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta. Visszautasította, hogy a jegyzetével kapcsolatban a rasszizmus vádját fogalmazták meg.

A BCE nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írták, az egyetem vezetése elhatárolja magát Jeszenszky Géza jegyzetének a sajtóban többször idézett mondatától. Hozzátették, a jegyzetet az egyetem oktatásában nem használják, és a jövőben sem fogják.

Az LMP és a Demokratikus Koalíció lemondásra szólította fel Jeszenszky Gézát, illetve a diplomata visszahívását kérte. Jeszenszky Géza az ATV Egyenes beszéd című műsorának azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot.

Hozzátette: bocsánatot kér azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket soraival, ugyanakkor mindenkinek azt ajánlja, ne csak a vitatott mondatot, hanem az egész fejezetet, illetve jegyzetet olvassa el. Az oslói magyar nagykövet a Hír TV Rájátszás cím műsorának azt mondta: nem mond le a nagyköveti posztról, bírja a külügyminiszter bizalmát. A diplomata mellett levélben állt ki több, külföldi egyetemeken oktató professzor és amerikai magyar értelmiségi, köztük Charles Gáti, a Johns Hopkins Egyetem professzora, Simonyi András volt washingtoni nagykövet és Deák István, a Columbia Egyetem emeritus professzora.

Jeszenszky Géza hétfői, Rostoványi Zsoltnak, a BCE rektorának címzett nyílt levelében azt írta, a BCE nyilatkozata, amelyben az intézmény vezetése elhatárolódott jegyzetének a sajtóban többször idézett mondatától, nem áll összhangban az őt jól ismerő oktatók véleményével.

Kiemelte, az egyetem a nyilatkozattal kapcsolatban elmulasztotta őt meghallgatni, és neki, az elsődlegesen érintettnek, nem is küldték meg az állásfoglalást. Az intézmény eljárása "súlyosan méltatlan az egyetemen 1976 óta oktató tanárral, a Társadalomtudományi Kar egykori dékánjával szemben" - hangsúlyozta.

Rostoványi Zsolt levelében azt válaszolta, nem általában Jeszenszky Géza oktatói és tudományos kutatói tevékenységétől, hanem a segédkönyvében megfogalmazott, a diplomata által is "tudományosan vitathatónak" nevezett mondatától határolódott el. Csütörtökön a Professzorok Batthyány Köre tiltakozott a Jeszenszky Gézát ért támadások ellen, amelyek szerintük a félreértés, az ideológiai vakság, a tájékozatlanság és a rosszindulat keverékei.

Olvasóink írták

 • 6. Pretorianus 2012. november 12. 11:50
  „http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1048515/pdf/jmedgene00124-0039.pdf
  Egy kis angol kell hozzá. Olvassátok.”
 • 5. Valaki 2012. november 12. 10:06
  „Ezeknek "történészeknek" mekkvan a diplomamunkájuk? :)))”
 • 4. Köszörűs 2012. november 12. 08:40
  „AntiFricc!
  "... ha valaki az igazságot kimondja, akkor meg kell hurcolni."
  ...
  2006. Balatonöszöd.”
 • 3. xverax 2012. november 12. 06:31
  „http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20121108-kadar-es-rakosi-kora-hogyan-bant-a-hatalom-a-roma.html”
 • 2. BJ.MÓVÁR 2012. november 11. 23:38
  „A fagyi visszanyalt!!! A FIDESZ által megváltoztatott /természetesen a dolgozók,és magyar emberek érdeke védelmében/ munka törvénykönyvében az áll,hogy nem szabad bírálni a munkahelyet,amiért elbocsátás jár,nem számít,hogy a bírálat igaz,vagy nem!!! Most se számít,hogy igaz,vagy nem amit írt Jeszenszky Géza ,hanem pofát befogni!!!! Mi ez,ha nem a demokrácia,szólásszabadság sárba tiprása??!!!”
 • 1. AntiFricc 2012. november 11. 22:53
  „Na mi van, valaki kimondta az igazat?
  Azért az valami elképesztő, hogy a hazugságot ugye nem szabad tagadni, de ha valaki az igazságot kimondja, akkor meg kell hurcolni.

  Ez még a legrosszabb kommunista és fasiszta diktatúrát is felülmúlja... Köszönjük EU és társai.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszólalt a ruzsai baleset egyik túlélője

Halálos baleset történt szombat este Ruzsa mellett. A falu megye III-as futballcsapatának fiatal játékosa veszítette életét. Tovább olvasom