Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Történelmi bázisjogosultságok átiratása

Budapest - November végéig kérelmezhető a történelmi bázisjogosultságok átírása – adta hírül a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).
Soproni Horváth Lajos sajtófőnök felhívja a gazdák figyelmét, hogy az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (EMGA) finanszírozott egységes területalapú támogatáshoz (SAPS) kapcsolódó termeléstől elválasztott kiegészítő nemzeti támogatások („top up") odaítélése a történelmi bázis jogosultság alapján történik. Ezen, termeléstől elválasztott (egyes szántóföldi növények, hüvelyesek, rizs és dohány termesztéséhez igényelhető) támogatások esetében a támogatásra való jogosultság azonban csak akkor áll fenn, ha a mezőgazdasági termelő a megadott (2008. május 15-i) határidőre 2008. évi területalapú támogatási kérelmet nyújtott be, s támogatható SAPS-területe van.

Azon gazdálkodók tehát, akik történelmi bázisjogosultságokkal ugyan rendelkeznek, de a 2008. évre vonatkozóan nem adtak be területalapú támogatási kérelmet, vagy az előírt ellenőrzések megállapításai miatt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) számukra nem állapított meg a SAPS-ból támogatható területet, történelmi bázisjogosultságon alapú nemzeti kiegészítő támogatásban nem részesülhetnek.

A történelmi bázisjogosultságok tehát kizárólag abban az esetben szolgálnak a támogatás alapjául, ha az érintett gazdálkodó azokat olyan személyre íratja át, aki rendelkezik 2008-ban SAPS-ból támogatott területtel. Ebben az esetben a 2008. évi támogatást a bázisjogosultság átvevőjének fizeti ki az MVH.

Ez a vagyoni értékű jog átruházható, ideiglenesen átengedhető, örökölhető, ehhez azonban szükséges a jogosultság egyik mezőgazdasági termelő nevéről a másik gazdálkodó nevére történő átvezetése. Az átírási kérelmeket annak érdekében, hogy azok még a 2008. évre elbírálhatók és teljesíthetők legyenek, a vonatkozó, tavaly megjelent FVM-rendelet értelmében eredetileg legkésőbb 2008. szeptember 30-ig kellett postára adni. Ezt a határidőt most a 147/2008 (XI. 7.) sz. FVM-rendelet módosította, azaz ez év november 30-ig meghosszabbította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyálaréti gyilkosság: hátborzongató részletek

Szeged - Újabb hátborzongató részletek derültek ki V. Katalin és kisfia, a kilenc hónapos Tomika… Tovább olvasom