Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Történelem a sörösüvegeken

Közel 160 ezer fajta söröscímkét gyűjtött össze a soproni Horváth Róbert az elmúlt huszonöt év alatt. A dobozos sörök megnehezítik a dolgát, ezeken ugyanis nincsen címke.
A gyermekkori szenvedélyek néha felnőttkorban is megmaradnak. Ki ne gyűjtött volna kiskorában szalvétát, bélyeget, játékfigurákat? A soproni Horváth Róbert tízévesen a söröscímkéket választotta. Az elmúlt huszonöt évben közel 160 ezer fajtát gyűjtött össze. Lendülete és lelkesedése azóta is töretlen. Azt mondja, még mindig lehet újakat találni. Igaz, ez már egyre nehezebb, hiszen szinte az összes hazai címke megvan már neki.
– A leáztatott címkének – a bélyeggel ellentétben – nincs értéke – meséli a fiatal gyűjtő.
„ Évente kétszer rendezünk hazánkban találkozókat, ahol cserélhetnek a megszállottak. Igaz, ma már ennek is piaca van, azaz adni és venni is lehet a címkéket. Egy-egy több ezer darabból álló gyűjtemény értéke több ezer euró is lehet.”
– Jómagam viszont nem szeretnék eladni egyetlen darabot sem, hiszen nem azért kerestem, kutattam fel a régi és egyedi darabokat, hogy aztán megváljak tőlük – mondja Horváth Róbert.
Időközben azt is megtudjuk, a dobozos italok nehezítik a gyűjtők dolgát. Ezeken nincsen címke ugyanis, tehát a gyűjtő szempontjából érdektelenek. A sörösüvegeknek ugyanakkor történetük, történelmük is van. Horváth Róbert szerint az évtizedekkel ezelőtti, amolyan békebeli címkék még szépen kidolgozottak voltak. Volt bennük fantázia, látszott, hogy emberi kezek dolgoztak rajta. Ma már számítógép segítségével terveznek, és egyhangúnak tűnnek a címkék. A közelmúltig létezett Soproni Ászok üvege is rengeteg átalakuláson ment keresztül. A folyamat dokumentálva Horváth Róbert dossziéiban rejtőzik. Magunk is elcsodálkozunk egy pillanatra, valóban így nézett ki két évtizede az Ászok vagy a Kinizsi címkéje. Igaz, országokat, városokat is el lehet helyezni egy képzeletbeli térképen a címkék segítségével. Az angol és skót söröscímkék hagyományosan szépen tervezettek, az egzotikus országok pedig természeti szépségeiket használják fel. Így kerül az üvegre színes tollú madár vagy éppen pálmaligetes táj.
– Sörgyárak eddig még nem kerestek meg, hogy akár a saját márkáikból, akár válogatásból nyissanak egy időszakos kiállítást – folytatja a gyűjtő. – Pedig lenne mit bemutatni. Sajnos, mindenhova én sem juthatok el. Talán nem nagy kérés azoktól, akik távoli országba utaznak és sört vásárolnak, gondoljanak rám és tegyék el nekem az üveget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától korlátozó intézkedések a repülőtereken

Komoly torlódások várhatóak hétfőtől az EU-tagállamok repülőterein, így Ferihegyen is: ugyanis… Tovább olvasom