Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Törpenyúl: a vidám szőrgombóc

Az egyre kedveltebb kisállatok szeretik, ha foglalkoznak velük, s benne vannak minden mókában.

A „törpe" jelző arra utal, hogy a kifejlett egyed kb. 1,5 – 2 kg-os, 30 cm hosszú Létezik álló és lógó fülű fajtája is. A dalmata típus különleges, gyakoribbak a fehér, fekete, homokszínű vagy barna egyedek.
A nyuszi eleinte riadt és félénk lesz, de hamar megszokja környezetét. Igyekezzünk minél rövidebb időn belül állandó lakhelyet kialakítani neki, és magunkhoz szoktatni!

Az „otthon"

Párban vagy egyedül:

Gyakran felmerül a kérdés: nem lesz- e magányos a kisállat, ne vásároljuk-e párban őket? A vélemények megoszlanak. Mindkettőnek van előnye és hátránya. Ha párban vesszük őket, biztos, hogy nem lesz magányos a nyuszi, de az ivarérett kort elérve problémák adódhatnak: hím és nőstény esetében az elkerülhetetlen szaporulat, két hím esetében a verekedések, durva sérülések. Két nőstény elvileg jól megférhet egymással, néhány hetes nyuszik esetében azonban még nem állapítható meg teljes biztonsággal, hogy hím vagy nőstény egyedekről van-e szó. Mindez elkerülhető, ha egy nyuszit veszünk, arra azonban ügyelnünk kell, hogy ne rekesszük ki az emberi társaságból, mert akkor magányos, kedvetlen, lehangolt lesz. Tudnunk kell, hogy a nyuszik bennünket, embereket is képesek fajtársaiknak elfogadni.

A nyuszit célszerű ketrecben tartani. Vásárláskor ne sajnáljuk a pénzt, és vegyük meg a legnagyobb méretű ketrecet, amiben az állat mozogni is tud. Ha ez nem lehetséges, próbáljunk házilag barkácsolni neki. Egy kiszuperált kempingasztal és egy kevés drótháló is megteszi. Roger ketrece 100 x 50 cm-es alapterületű. Az alja egy darab mőanyagpadló. Ebben ugrálni is tud, és kinyújtózhat teljes hosszában.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, ezért ezekbe szórhatunk forgácsot alomnak. A házilag készített ketrecbe azonban tegyünk külön almot: egy mőanyag tálka, doboz forgáccsal vagy ruhaanyaggal (pl. egy rossz lepedővel) kibélelve. Ez utóbbi mosható, cserélhető.
A ketrecben legyen önitató, gumis aljú fémtálka, amit az állat nem tud felborítani, esetleg egy szénatartó fémrács. Ha kedveskedni akarunk a nyuszinak, alakítsunk ki a ketrecben búvóhelyet. Tökéletes erre a célra egy nagyobb átmérőjű műanyag cső.
Az almot és a ketrecet 2-3 naponta takarítani kell. Így megelőzhetők a kellemetlen szagok. A nyuszi hamar szobatisztaságra szokik, ami azt jelenti, hogy az alomba vizel. A bogyószerű ürülék nagy részét is itt pottyantja el, de ezt nem képes szabályozni, mivel anyagcseréje rendkívül gyors.

Az étrend

Az étrend alapvetően három fő irányvonalból tevődik össze: magok, zöldek és csemegék, nasik. A boltokban kapható speciálisan nyuszik és más rágcsálók számára összeállított magkeverék, amely kukoricát, napraforgó-magot, árpát, szárított borsót tartalmaz. Ezt kiegészíthetjük granulátum formában árult nyúltáppal, de csak módjával, mert kedvencünk elhízhat tőle. Magkeverék mindig legyen előtte, folyamatosan ellenőrizzük, nem üres-e a tál. Zöldségek közül a nyuszi leginkább a káposztákat, a salátát, répát, almát, uborkát és céklát szereti (utóbbi elszínezi a vizeletet!). Kedveli a retek- répa- és karfiollevelet is. Vannak
édesszájú nyuszik, ők imádják a csokikat, kekszeket, babapiskótát, aszalt gyümölcsöket, tejszínhabot, jégkrémet - ha hagynánk, hogy falja ezeket. Az ő érdekükben azonban csak nagyon ritkán és nagyon kis mennyiségben adjunk nekik ezekből a finomságokból, a szervezetük ugyanis nem alkalmas az ilyen tápanyagok tökéletes feldolgozására.
Az önitatóban mindig legyen friss víz, mivel éjszaka különösen sokat isznak. A szépiacsont nemcsak papagájoknak hasznos, a nyuszi számára is megfelelő fog- és körömkoptató illetve kalciumpótló anyag.

„A nyuszi egy kissé bogaras" avagy a szokások rabjai

Mint minden állatnak, a nyusziknak is megvannak a maguk fajspecifikus szokásai. Nem árt, ha ezekről előre tájékozódunk, nehogy később érjen bennünket kellemetlen meglepetésként kedvencünk viselkedése. Aki az alábbi sorokat elolvasva úgy érzi, nem biztos, hogy tolerálni tudja ezeket, inkább ne törpenyuszit vásároljon!
A nyuszik csendes állatok, alig hallható makogó hangot is csak ritkán, elsősorban párzási inger esetén adnak ki. Képesek azonban apróbb zajt csapni (ivás, kaparás), ami különösen éjszaka lehet zavaró  Életritmusuk gyorsabb, mint az embereké. Félóránként esznek, éjszaka is viszonylag élénkek, kb. 10 percet képesek egyfolytában „aludni" az oldalukra dőlve, de ezt napjában többször is megteszik.
Akkor kezdenek igazán „élni", ha szabadon engedjük őket a lakásban. Nagyokat ugrálnak, szökkennek (akár az ágyra, fotelra is), minden zugba bebújnak (kiváló portörlők), ha valami útjukat állja, kaparni kezdenek. Álluk alsó részével minden számára elérhető tárgyat végigdörzsölnek, ezt hívják jelölésnek. Mint minden rágcsáló, imádak rágni. Nincsenek biztonságban az elektromos vezetékek, a falak sarkai és a fontos iratok sem. Takarólécekkel, betömött nyílásokkal megóvhatjuk kedvenceinket.
A nyuszi nem bírja a hőséget, ezért nyáron a hideg kőpadlón vagy parkettán szeret kinyújtózni. Tiszta állat, sokat mosakodik és nyalja a bundáját. A fül-és pofamosás külön látványosság, barátainknak cirkuszi szenzációként mutogathatjuk.
Végül két kényes téma: az ürülék és a párzás. A nyusziknál kétféle ürüléktípus van: a bogyószerű ürülék és a lágy bélsár. Ez utóbbit gyakran felnyalják maguk után, illetve letisztítják magukról. Olyan anyagokat tartalmaz, amely segíti számukra az emésztést. Ha elfogadjuk ezt, egyáltalán nem tűnik majd visszataszítónak.
Ami a párzást illeti, hím nyuszik esetében elég gyakori az inger. Bizonyos pózok kiválthatják, például, ha a hasat simogatjuk, és kéz- vagy lábfejünket alájuk csúsztatjuk. Próbáljuk ezeket a véletlenszerű mozdulatokat elkerülni! Ezen kívül vannak bizonyos időszakok, mikor a nyuszi nyugtalan, mindent „megmászik", alig eszik napokig. Ilyenkor nem érdemes sűrűn kivenni a ketrecből. A nyuszik egyébként nagyon édesen udvarolnak. Hosszú perceken át körbefutkossák imádatuk tárgyát, orrukkal bökdösik, fogaikkal finoman csipkedik a „menyasszonyt". A szerelmes nyuszi egy kis megnyugtató fejsimogatással könnyen lehűthető, ha mégsem, vissza a ketrecbe.

„Imádom a gazdimat!"

A nyuszigazda tízparancsolata

1. A jó gazdi legalább 12-13 éves
2. A jó gazdi felelősségteljes.
3. A jó gazdi nem feledékeny.
4. A jó gazdi naponta kiveszi a ketrecből kedvencét legalább 2-3 órára.
5. A jó gazdi egy élettérben lakik kedvencével, nem zárja külön helyiségbe.
6. A jó gazdi rendszeresen tisztán tartja az állatot.
7. A jó gazdi rendszeresen feltölti tálkáját, finomságokkal kedveskedik neki.
8. A jó gazdi beszél kedvencéhez és simogatja.
9. A jó gazdi óvja kedvencét minden veszélytől.
10. A jó gazdit nem zavarják a törpenyuszi-szokások

A kis korától kézhez szoktatott nyuszi idővel igazi gazdi kedvencévé válik. Imádja, ha simogatják, ha ilyenkor a padlót, vagy a lábát nyalja, közben pedig a fogát ropogtatja, az annak a jele, hogy jól érzi magát. Kedves szokása, hogy a ketrecben két lábra állva üdvözöl bennünket, mikor hazajövünk. Valójában ez csak egyet jelenthet: „Vegyetek már ki!"
Ha az ugrálásban elfárad, kinyújtózva lefekszik a gazdi lábához vagy közelében, de arra is volt már példa, hogy mellém feküdt az ágyban. Gyakran követ bennünket, ahogy a lakásban járkálunk, ilyenkor vigyázni kell, nehogy rálépjünk.
Hallgat a nevére, leginkább arra a hangsúlyra, ahogyan szólunk hozzá. Tudja, ha rosszat csinál, csak elég elindulni felé, már fut is vissza. Öntörvényű kis állat, ritkán szereti, ha fogják. Ilyenkor erős hátsó lábaival rúghat, karmolhat. Kisgyereknek ezért nem engedjük megfogni. Megijedhet, kiejtheti kezéből, ami a nyuszi számára is
súlyos sérülést okozhat. A biztos tartás: kisebb nyúl korban tarkónál a bőr összefogása, később mellső lábak alatt hátulról két kézzel viszonylag szorosan átfogni, és eltartani magunktól. Határozott fogásban a nyuszi is nagyobb biztonságban érzi magát, és kevésbé tiltakozik. Idegenekkel nem mindig barátkozik. Legyünk óvatosak, mert kedveskedni akaró vendégeinket meg is haraphatja!

 

Olvasóink írták

 • 13. tamassy 2011. október 26. 15:56
  „Tisztelt Cikkírók! Igazán jó lett volna, ha mielőtt ezen irományt megjelentetik, a dolgoknak utána olvasnak/utána néznek, esetleg (uram bocsá´)tanácsot kérnek... Akkor bizonyára nem kerültek volna a cikkbe kifejezetten rossz információk.
  Még nem késő!! Lehet a hibát javítani!
  Javaslom, olvassanak, tájékozódjanak a www.torpenyul.hu weboldalon!!!
  Az itt kommentelő nyúltartóknak pedig szintén javaslom, hogy olvassan az ajánlott oldalon, de addig se felejtsék el, hogy a nyúl legfontosabb és alapvető tápláléka a széna, a széna, és megint csak a széna! Ezen felül napi minimális táp és nasi szinten zöldség gyümölcs megengedhető.
  TILOS minden állati fehérjét tartalmazó akármi, legyen az joghurtos dropsz, a cikkben jégkrémes, babpiskótás, csokis bigyó, méz cukor, burgonya, hagyma, és ismeretlen eredetű saláta, primőr, stb. stb.
  Mindig gondoljunk arra, mit találna a természetben meg az a nyúl, és akkor tudni fogjuk, mit ehet meg.
  Ja igen. A házi- és törpenyulak ősei az üregi nyulak. A mezei nyúlnak annyi köze van az üregihez, mint a kutyának a macskához. :S”
 • 12. nontseeh 2010. június 22. 09:44
  „Sziasztok!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy naponta hányszor és milyen adagot kell neki berakni a szénából és a száraztápból. Valamint azt, hogy hogyan tudnám szobatisztaságra tanítani? És kb. 2 hónapja van meg, eddig szerettet és most is, csak vannak napjai amikor "megvadul". Vagy csak játszik? követi a kezemet és el akarja kapni, utánam fut,ilyesmik.
  Előre is köszi szépen !:D”
 • 11. Noni 2008. november 07. 11:37
  „Szia Shiva!
  Nekem pl az etetőtálkájával szokott játszani, dobálja a ketrecben. De egyébként szerintem nem olyan játékos mint egy kutya vagy egy macska. Én is csak hagyom futkározni ha kiveszem meg a kulyámmal szoktak egy kicsit játszani.”
 • 10. Shiva 2008. november 03. 13:26
  „Sziasztok...

  Én az ügyben szeretnék érdeklődni hogy a nyuszik játszanak e valamivel... hogyan kell velük jáccani?
  Ha kiveszem a ketrecből hadjam csak futkározni ugrándozni? Vagy valami amivel lehet játszani?”
 • 9. Noni 2008. október 07. 17:07
  „sziasztok!
  Nekem is van egy törpenyuszim, dalmata mintájú. Az evésükkel kapcsolatosan érdeklődnék, hogy karalábét és annak levelét kaphat-e enni?
  Meg hogy én már 1 évesen vettem most van meg 1 hónapja és hogy még ilyenkor is hozzászokik-e a gazdihoz?”
 • 8. Coco 2008. október 03. 21:02
  „Szijasztok!
  Nagyon szeretnék 1 törpenyuszit!
  Anyáék is beleegyeznek lassanként...
  Szeretnék tudni pár adatok PONTOSAN róluk...
  Lécci küldjétek a dozsalili@freemail.hu-címre

  előre is köszi”
 • 7. Pimpa-gazdi 2008. július 29. 18:29
  „Szia Aliena,
  érdekes , amit írtál. A mi nyuszink inkább morogni szokott és akkor, ha nem tetszik neki valami, de pl. akkor is észre vettem már, ha nagyon várja a kajcsiját. Gondolom akkor az nem tetszik neki,hogy várni kell kicsit, míg megkapja. :o)”
 • 6. Aliena 2008. július 29. 16:30
  „Üdvözlet!
  én arra lennék kíváncsi a nyulakkal kapcsolatban, hogy vajon egyedi eset-e az enyém..ugyanis néha röfög..és nem tudom hogy ez mennyire számít elfogadhatónak egy nyúltól :) ez olyankor szokott előfordulni ha játszom vele vagy mielőtt megkapja a reggelijét.”
 • 5. Pimpa-gazdi 2008. július 28. 10:11
  „Sziasztok,
  Dórival teljesen egyetértek! Ha szerető gazdik vagytok, akkor nehogy édességet adjatok a nyusziknak! Csak ártotok vele!
  Juditnak:
  mi azt vettük észre,hogy a nyuszi akkor dobbant, mikor megijed valamitől. Nálunk pl. a mentő szirénázásától szokott így meijedni,ha nyitva van az ablak. Ilyenkor keres magának egy nyugis helyet. Sztem hagyd, hogy magától megnyugodjon, de ha sokáig futkoz és sehol nem érzi biztosnágban magát, akkor inkább tedd vissza ( óvatosan , hehogy tőled még jobban megijedjen ) a helyére, mert ott biztonságban érzi magát.
  Nyulam - bulamnak :a szénában nem túl sok víz van... azóta már sok idő eltelt, remélem azóta ivott nyuszid. Sztem ilyen esetben bármilyen módon meg kell próbálni vizet adni neki. Tálkában vagy a felakasztható itatóban, de pl. friss zöldségekben is sok víz van.”
 • 4. Bolyhita 2008. május 28. 16:30
  „Nekem most lett egy nagyon szép kis fekete nyuszim..Bolyhitának hívják..egy nagy ketrecben lakik és szalma van alatta..kertes házunk van így ez könnyen megoldható!kapott tápot és most hozok neki répát! minden tanácsot szeretettel várok!”
 • 3. nyulam bulam 2008. március 26. 18:49
  „az én nyulam nem akar inni de szénát eszik és abba van egy kis viz nem baj hogy nem iszik vizet????????????”
 • 2. Dóri 2008. január 03. 20:20
  „"Vannak édesszájú nyuszik, ők imádják a csokikat, kekszeket, babapiskótát, aszalt gyümölcsöket, tejszínhabot, jégkrémet..." Szigorúan TILOS (talán egy kis aszalt gyümölcs kivételével) ilyen ételeket adni a nyuszinak bármilyen mennyiségben!!! Valamint a cikk említést sem tesz a SZÉNÁRÓL ami a nyuszi fő tápláléka. MINDIG legyen előtte széna ne pedig magkeverék, amitől szintén elhízik és nagy mennyiségben nem is tudja megemészteni. A nyúl képes túlenni magát, ezért nekünk kell úgy adagolnunk az ételt, hogy ez ne történjen meg. Egy jó minőségű táptól kis mennyiségben adagolva a nyuszi nem hízik és egészséges marad. A répa szintén magas cukortartalmú, ezért ne vigyük túlzásba. Vigyázat a káposztával és a többi "k" betűs étellel, mert könnyen felpuffad a nyuszi - ezekből csak keveset szabad adni neki. Korlátozott mennyiségű friss gyümölccsel pedig kielégíthetjük édesszájúságát. Ez a cikk VESZÉLYESEN hiányos nyuszi étrend szempontjából!!!”
 • 1. Judit 2007. október 31. 16:24
  „Nagyon nagyon tetszett és találó az én nyuszómra is, csak a dobbantásról nem írt semmit,ami még érdekelne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az akvárium berendezése

Az akvárium összeállítása tág teret enged az alkotó fantáziának. Kettős célja van : minél vonzóbbá… Tovább olvasom