Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Toronyház: kisebbet javasoltak

Osztrák részről már alacsonyabb toronyház megépítésére tettek javaslatot a tárgyaláson, amelyet az UNESCO párizsi irodája, a Fertő-táj világörökség képviselői és a pándorfalui toronyház beruházói folytattak.
– Az UNESCO párizsi irodájának küldöttsége vasárnap helyszíni bejárást tartott az ausztriai Pándorfaluban, ahol a világörökségi zónától alig két kilométerre toronyházat szeretnének felépíteni. Hétfőn már a konkrétumokról tárgyaltak a felek. A megbeszélésekre meghívták a magyarokat is, közte Taschner Tamást, a Fertő-táj világörökség titkárát, dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építészt és Schurk Viktóriát, a magyarországi világörökségek titkárásága munkatársát – tájékoztatta lapunkat Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa elnöke. (Előzmény: Kisalföld, 2007. február 21., Veszélybe kerülhet a világörökségi státus?) – A tárgyalás nem arról szólt, hogy épüljön vagy ne épüljön ott egy létesítmény, hanem arról, mi az a minimumfeltétel, ami még elfogadható mindkét fél számára. Az osztrákok rugalmasan viszonyultak a felvetett kérdésekre. Érezhetően tisztában voltak azzal, hogy akár a világörökségi cím felfüggesztésével is járhat annak az elképzelésnek a megvalósítása, hogy Pándorfaluban (Parndorf), alig egy lépésnyire a világörökségi zónától toronyházat létesítsenek. Éppen ezért a beruházó önszántából lejjebb adta a torony eredetileg 76 méteres magasságát. A hatvan méter már új tárgyalási alapnak bizonyult, bár az UNESCO munkatársai szerint szükség lesz további szakértői megbeszélésekre, egyeztetésekre is.
– Úgy tűnik, elmúlóban a veszély, hogy az UNESCO felfüggeszti vagy visszavonja a Fertő-táj világörökségi címet – összegzett Ivanics Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden nem forgalmaznak aranytömböket

Az arany világpiaci ára évek óta emelkedőben van, emiatt sokan befektetési céllal vásárolják e… Tovább olvasom