Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Törökország nem fog igazodni az uniós határidőkhöz

Törökország nem fog határidőkhöz igazodni Ciprus kérdésében - jelentette ki a török külügyminiszter kedden, egy nappal azután, hogy az Európai Unió arra figyelmeztette a szervezethez csatlakozni akaró Ankarát: fel kell gyorsítania a Ciprussal kapcsolatos patthelyzet megoldására irányuló erőfeszítéseit.
"A ciprusihoz hasonló kérdéseket nem lehet zsarolással vagy határidők megszabásával megoldani" - mondta Abdullah Gül külügyminiszter.

Matti Vanhanen, az EU soros elnöki tisztét betöltő Finnország miniszterelnöke hétfőn úgy fogalmazott, Törökország kifut az időből, és törekvése az unióhoz való csatlakozásra "bizonytalan jövő" elé néz, ha a ciprusi kérdés megoldatlan marad.

Az EU azt követeli Törökországtól, hogy nyissa meg tengeri és légi kikötőit a 2004 óta már EU-tag Ciprusi Köztársaság előtt, Törökország azonban nem hajlandó erre, s azt akarja, hogy az ENSZ-ben előbb oldják fel észak-ciprusi török köztársaságot sújtó nemzetközi embargót. Ankara 40 ezer katonát állomásoztat a földközi-tengeri sziget északi részén, támogatva ezzel az ottani török nemzetiségi kormányt, amelyet rajta kívül a világ egyetlen állama sem ismer el.

Az Európai Unió kormányfői december 14-15-én tartják csúcsértekezletüket, hogy értékeljék, folytatódhatnak-e a Törökországgal megkezdett csatlakozási tárgyalások, s következtetésüket részben arra az ajánlásra alapozzák majd, amelyet az Európai Bizottság december első hetében készül közzétenni.

Gül most azt mondta, még mindig van remény arra, hogy diplomáciai megoldást találjanak a kérdésre. Hozzátette, vasárnap Helsinkibe utazik, hogy tárgyaljon a finnek tervéről, amely mindkét fél aggodalmait figyelembe venné.

"A finnek nagy erőfeszítéseket tesznek a kérdés megoldására, és mi támogatjuk őket" - mondta Gül. "Ha lehet megoldást találni, mi boldogan mondunk majd igent".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-

gyanú

Az elmúlt napokban a beledi vasútállomás melletti vasúti rakodón a Kapuvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom