Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Toroczkait előállították: a tüntetők hazamentek? - VIDEÓVAL

Budapest - Hivatalos személy elleni erőszak előkészülete miatt feljelentést tettek a nyomozó ügyészségen Toroczkai László ellen, miután egy vasárnap esti demonstráción Budaházy György kiszabadítására szólította fel az összegyűlteket az Alkotmány utcában. Videón megnézhetik, amint az egyik tüntető beszél Budaházy elfogásáról.


22 óra 38 perc - 35 embert állítottak elő március 15-én a rendőrök a fővárosban

A fővárosban harmincöt embert állítottak elő vasárnap késő estig a különböző rendezvények helyszíneiről és környékükről.

Az előállítottak között van Budaházy György, akit még kora délután a Március 15-e térről vittek el, mert megzavarta az ottani rendezvényt, illetve Toroczkai László, akit a Bazilikától állítottak elő, mert nem sokkal előbb egy másik rendezvényen Budaházy György kiszabadítására szólította fel a tömeget.

Napközben folyamatosak voltak az előállítások a demonstrációk és rendezvények helyszínein. Mint azt korábban megírtuk, több embert állítottak elő egyebek mellett a Hősök teréről, a Kossuth térről, a Március 15-e térről. Volt, aki a rendezvényeket zavarta meg, de volt, akinél közbiztonságra veszélyes eszközt, például gázspray-t találtak.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy vasárnap este háromnegyed tízre 35-re nőtt az előállítottak száma.

21 óra 42 perc - Lassan elfogynak a tüntetők

A fővárosban hangosbemondón szólította fel a rendőrség a Bazilikánál lévő körülbelül száz demonstrálót, hogy igazoltatás után mindenki hagyja el Zrínyi és a Sas utca közötti területet. A tüntetők ezúttal engedtek, így elkezdődhetett az igazoltatás. Vasárnap este negyed tízre aztán a legtöbb tüntető elvonult a helyszínről - jelentették a Független Hírügynökség tudósítói.

21 óra 18 perc - Toroczkai találkozhat nagy bajtársával, Budaházyval

Később a Bazilika elé vonult a tömeg, és itt végül előállították Toroczkai Lászlót - tájékoztatta a Független Hírügynökség helyszíni tudósítóját Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

21 óra 05 perc - Morvai egyezkedik a rendőrökkel

A Bazilika előtt tüntetők között megjelent vasárnap este Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti listavezetője, és tárgyalt a biztosításban résztvevő rendőrök parancsnokával.

A rendőrök álláspontja szerint ez a rendezvény elvesztette békés jellegét, ezért a téren lévő körülbelül száz ember csak igazoltatás után hagyhatja el a teret. Morvai Krisztina szerint ez a személyi szabadság megsértése. Morvai Krisztina és az egyenruhások végül abban egyeztek meg, hogy az igazoltatás több ponton zajlik majd.

A demonstrálók egy része azonban máshol is ki akart jutni a lezárt területről, ezért a rendőrök benyomultak a térre, és beszorították a tüntetőket a Zrínyi és a Sas utca közötti területre, a Bazilikával szemben. Morvai Krisztina azt mondta, hogy ő addig nem megy el, míg a nemzetközi sajtó meg nem érkezik.

Hozzátéve, hogy a többieknek pedig a lelkiismeretére bízza, hogy alávetik-e magukat - a szerinte jogellenes - intézkedésnek.

20 óra 48 perc - Toroczkai hétfőn 10 órakor akarja kiszabadítani Budaházyt

A Bazilika előtti téren is Budaházy György kiszabadítására szólította fel a tüntetőket Toroczkai László vasárnap este Budapesten.

Újra azt mondta, hogy hétfőn 10 órakor menjen mindenki a Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézethez, úgy tudni, ott van Budaházy György. Rövid beszéde után Toroczkai László elindult volna a Szent István térről a Deák tér felé, de a felsorakozó rohamrendőrök nem engedték át sem őt, sem másokat.

A sorfal előtt kisebb lökdösődés volt, majd Toroczkait végül átengedték, és több rendőr kíséretében elsétált. Azt nem tudni, hogy előállítják-e, csak az biztos, hogy bilincs ott nem volt rajta.

A tömeg a rendőrsorfalon belül maradt, őket egyelőre nem engedik ki az egyenruhások - jelentették a Független Hírügynökség helyszíni tudósítói.

20 óra 23 perc - Budaházy György kiszabadítására szólított fel Toroczkai László

Toroczkai László akciójukhoz időpontként a hétfő 10 órát jelölte meg, mást nem mondott. (Úgy tudni, Budaházy a Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézetben van.)

Beszéde után arra szólította fel a demonstrálókat, hogy menjenek át vele a Bazilikához, ahová korábban bejelentették rendezvényüket Budaházy Györggyel közösen.

Toroczkai este 8 órára érkezett meg a Bazilikához az őt követő egy-kétszáz tüntetővel.

Menet közben többször is felszólította a mögötte vonulókat, hogy ne nyúljanak azokhoz az autókhoz, amelyek az út szélén parkolnak.

A Bazilika előtti Szent István térre néhány tucat rohamrendőr érkezett, miután odamentek a demonstrálók. Erre a területre este 10 óráig van területfoglalási engedélye Toroczkai Lászlóéknak.

20 óra 09 perc - A Nyugatinál szétoszlott, az Alkotmány utcában összegyűlt a tömeg, de ott már kisebb

A Bajcsy-Zsilinszky úton két részre szakadt, majd szétszéledt tömegből többen átsétáltak az Alkotmány utca és a Honvéd utca kereszteződésénél lévő bejelentett tüntetésre.

A Kossuth tér közelében lévő rendezvényt a Rendszerváltó Fórum, a Magyar Önvédelmi Mozgalom és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szervezte. Most az út közepén felállított színpadon beszédek hangzanak el, és azt hallgatja az itt lévő körülbelül egy-kétszáz ember. A tüntetés miatt az Alkotmány utcát a rendőrök lezárták a Hold utca és a Kossuth tér között.

A rendezvény eddig békés, rendbontás nem történt - jelentették a Független Hírügynökség helyszíni tudósítói vasárnap este fél nyolc után. Gaudi-Nagy Tamás, miután beszélt Budaházy Györggyel, illetve ügyvédjével, újságíróknak azt mondta: amikor Budaházy Györgyöt napközben elfogták, leteperték és többször megrúgták.

Miután elfogták, állítólag csak öt órával később tudott beszélni védőjével. Most közölték azt is, hogy hatósági eljárás akadályozásával gyanúsítják - tette hozzá.

A Független Hírügynökség tudósítója szerint a Nyugati pályaudvarnál már nem látni tüntetőket, és az állomáson sincs fennakadás.

18 óra 51 perc - Kettávált a tömeg a belvárosban, a rendőrség szemtől szembe áll a tüntetőkkel 

Az utolsó hírek szerint a helyszínen lévő vízágyút egyelőre nem vetették be, de az egyenruhások megkezdték a tüntetők kiszorítását, valamint közölték, hogy a további demonstrációt megtiltották. A tömeg egy része ellenáll: nem a Bazilika felé indultak el, hanem az Ó utca irányába.Budaházy György elfogásáról beszélt a Figyelőnet-nek az egyik szemtanú tüntető.


A tömegnek az a része, amely korábban elindult az Ó utca felé, időközben visszaért a Bajcsy-Zsilinszky útra. Menet közben megdobáltak két rendőrségi mikrobuszt, valószínűleg kövekkel. A Bajcsy-Zsilinszky úton rendőrök várták a tüntetőket, de itt egyelőre nem avatkoztak be. Sok tüntető eljutott az Alkotmány utca sarkáig, majd innen a Nyugati tér felé fordultak.

18 óra 39 perc - Több száz tüntető indult a Bazilikától a Nyugati tér felé

Toroczkai László vezetésével több száz ember indult el a Bazilika elé bejelentett tüntetésről a Nyugati tér irányába a Bajcsy-Zsilinszky úton Budapesten vasárnap este.

Az Arany János utcánál azonban rendőrsorfalba ütközött a tömeg, itt Toroczkai László tárgyalni kezdett az egyenruhásokkal. A rendőrsorfal mögé megérkezett egy vízágyú illetve egy kamerás rendőrautó is. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a tömegből többen fotósokat szidtak, köpdöstek.

Fél 7 körül aztán a tömeg kettévált: egyik része az Ó utcán keresztül a Nagymező utcára fordult, néhány száz emberről van szó, akik menet közben kukákat rugdostak.

A tömeg másik része egyelőre az Arany János utcánál van, a Független Hírügynökség értesülései szerint az Alkotmány utcába bejelentett tüntetésre akarnak eljutni.

16 óra 58 perc - Összesen 19 embert állítottak elő a rendőrök

Újabb három embert vittek be a rendőrök vasárnap délután Budapesten, ezzel 19-re nőtt azoknak a száma, akiket valamelyik ünnepi rendezvényről állítottak elő - derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság friss közleményében.

Először vasárnap reggel fél kilenc előtt a Garibaldi utcából állítottak elő egy embert, nála csavarokat, szögeket találtak. Nem sokkal később a Kossuth térről vittek be két személyt, mert a zászlófelvonás alatt hangoskodtak, kiabáltak.

Fél tíz körül a Rákóczi útról is két embert állítottak elő, gázspray és kés volt náluk. Délután egy óra után két embert a Hősök teréről, hármat pedig a Március 15. térről állítottak elő.

Később szintén a Március 15. térről először hat, majd újabb három embert vittek be.

15 óra 58 perc - Elstartolt a Jobbik rendezvénye is

Körülbelül ezer ember részvételével megkezdődött a Jobbik Magyarországért Mozgalom kampánynyitó nagygyűlése a fővárosi Deák Ferenc téren vasárnap délután fél négy után.

A szervezet a Bajcsy-Zsilinszky úton állította fel színpadát, a szimpatizánsok pedig szintén a Fő úton, egy kordonokkal körbezárt területen hallgatják a beszédeket. A kezdés után néhány perccel több tucat gárdista érkezett a helyszínre.

A kordonokkal körbevett területre egy oldalról lehet csak bejutni, de átvizsgálás nincs. A környéken több tucat rohamrendőr várakozik. A rendezvényen beszédet mond - mások mellett - Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője és Vona Gábor pártelnök.

15 óra 34 perc - A Gárda ünnepsége rendben befejeződött, három órától Csurkáé és a MIÉP-é a tér 

Az eseményen a Magyar Gárda 500 új tagot avatott.A Hősök terén három órától a MIÉP ünnepi megemlékezése kezdődött.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a téren néhány százan vannak.

A szimpatizánsok dalokat énekelnek, beszédet Csurka István, a párt elnöke mond majd.

A rendezvényektől függetlenül a Dózsa György úton és az Andrássy úton járnak az autók, egyedül a Hősök tere felé nem lehet behajtani.

15 óra 20 perc - Tiltott rendezvény indult az Oktogontól

A rendőrség megtiltotta, a Rendszerváltó Fórum mégis elkezdte fővárosi rendezvényét vasárnap délután az Oktogonnál - sajtótájékoztatóként és spontán demonstrációként.

Fáber Károlyt, a szervezet vezetőjét a rendezvény előtt a rendőrök parancsnoka figyelmezette, hogy sajtótájékoztatót tarthat, de feloszlatják a rendezvényt, ha az demonstratív jelleget ölt - vagyis csendben sétálniuk szabad csak.

Fáber Károly ezután a helyszínen lévő újságíróknak azt mondta, hogy a rendezvény spontán tüntetés, és a korábban előre bejelentett útvonalon mégis elsétálnak az Olimpiai parkhoz.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint néhány tucat ember vonul az Andrássy úton a Deák tér felé, rendbontás eddig nem volt. Fáber Károly a Független Hírügynökségnek elmondta: vasárnap délután a spontán tüntetést is bejelentették, de ezt a rendőrség szintén megtiltotta.

15 óra 14 perc - Előkerült a könnygázspray. Budaházyt előállították?

Könnygázsprayt vetettek be a rendőrök vasárnap kora délután a fővárosi Március 15. téren, amikor maszkos tüntetőket próbáltak kiemelni a tömegből. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy előállították Budaházy Györgyöt is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap délutáni közleménye szerint a csuklyások azért jelentek meg a téren, hogy megzavarják a megemlékezést.

Az egyenruhások kiemelték őket a tömegből, eközben azonban a demonstrálók részéről ellenállásba ütköztek. A rendőrök így könnygázsprayt vetettek be. A Független Hírügynökség információi szerint ezután többeket előállítottak, köztük az elmúlt évek tüntetéseiről ismert Budaházy Györgyöt is.

A BRFK közleményében azt írják: a Március 15. térről a rendőrök összesen már 6 embert állítottak elő, ezzel 13-ra nőtt a fővárosban vasárnap napközben előállítottak száma.

14 óra 25 perc - Idén csak kifütyülték Demszkyt, tojás most nem volt

Nem új rendszerváltásra, hanem az akkor elkezdett és az ezredfordulón félbehagyott reformok folytatására van szükség - ezt mondta ünnepi beszédében a főpolgármester a Március 15. téren, Budapesten.

Demszky Gábor szerint új kiegyezésre van szükség, ezért támogatja a Reformszövetség elképzeléseit. Mint mondta, a politikusok kétféleképpen segíthetik a mostani gazdasági- és társadalmi válságból való kilábalást: ha félreállnak, és egy új generációnak adnak esélyt, vagy ha a másik oldalban is megpróbálják meglátni a jót.

Demszky Gábor beszédét folyamatos fütyüléssel és bekiabálással próbálták megzavarni, tojásdobálás nem volt - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

13 óra 45 perc - Megtiltották Toroczkai Lászlónak a tüntetést

A rendőrség megtiltotta Toroczkai László két demonstrációját, amelyeket vasárnapra szervezett a Liszt Ferenc térre valamint a Corvin közbe. A rendezvényeket csütörtökön jelentette be, a két helyszínen délután öt óra és éjfél között akartak tüntetni.

A rendőrség azzal az indoklással tiltotta meg a rendezvényeket, hogy a "gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére felhívást, valamint nem járhat mások jogainak sérelmével" - derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap kora délután kiadott közleményéből.

A rendőrség egyéb részletet nem árult el a tiltás okáról, így azt sem tudni, hogy a szervező a demonstrációk céljaként megjelölt-e esetleg konkrétan valamilyen jogellenes cselekményt.

13 óra 25 perc - Demszky már beszél

Több száz ember előtt kezdte meg beszédét Demszky Gábor főpolgármester délután egy óra után a fővárosi Március 15. téren. A szónoklatot bekiabálás zavarta meg az első percekben.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a tömegből már több embert is kivezettek a rendőrök.

A téren felállított színpad előtti területre egyébként dupla kordonon keresztül lehetett bejutni, a vasrácsoknál több tucat rohamrendőrt látni.

13 óra 12 perc perc - Megkezdődött a Magyar Gárda rendezvénye a Hősök terén

Több száz gárdista és körülbelül kétezer szimpatizáns részvételével megkezdődött a Magyar Gárda rendezvénye délután egy órakor a Hősök terén, Budapesten.

A teret kordonokkal vették körül, bejutni csak egyetlen helyen lehet: ott néhány rendőr várakozik, de átvizsgálás nincs. A tervek szerint a Magyar Gárda 500 új tagot fog avatni.

A rendezvénytől függetlenül a Dózsa György úton és az Andrássy úton járnak az autók, egyedül a Hősök tere felé nem lehet behajtani - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Rendbontás eddig nem történt.

11 óra 58 perc - Újabb két embert állítottak elő a rendőrök Budapesten

A Rákóczi úton két embernél is úgynevezett közbiztonságra különösen veszélyes eszközt találtak a ruhájuk átvizsgálása közben: egyiküknél egy gázspray, a másiknál pedig egy kés volt. Ezzel együtt már összesen ötre nőtt az előállítottak száma. Korábban a Kossuth tér közeléből, a Garibaldi utcából valakit azért vittek be a kapitányságra, mert a ruhájának átvizsgálása közben - különféle veszélyes eszközöket - csavarokat találtak nála.

11 óra 42 perc - Igazoltatnak a rendőrök a Múzeumkert környékén

Közben a Múzeumkertben megtartott rendezvényt több százaz figyelték. A területet már korábban lekordonozták, az Astoria és a Kálvin tér felől is csak átvizsgálás után lehet bejutni. Bent rendbontás nem történt.

10 óra 32 perc - Előállítások a Kossuth Téren 

Három embert előállítottak a rendőrök vasárnap délelőtt a Kossuth térről és környékéről a zászlófelvonás idején. A központi ünnepségek előtt szinte hermetikusan lezárták a Parlamentet és a környező utcákat, gyalog csak átvizsgálás után lehetett bejutni.A Garibaldi utcából valakit azért vittek be a kapitányságra, mert a ruhájának átvizsgálása közben - különféle veszélyes eszközöket - csavarokat találtak nála. A Kossuth térről még két embert állítottak elő a rendőrök, mert kiabálással zavarták meg az állami ünnepséget. A rendőrök szabálysértési feljelentést is tettek két ember ellen, akik transzparenseket tartottak maguknál a zászlófelvonásnál. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a párost az egyenruhások vezették ki a tömegből. A Garibaldi utcánál a rendőrök megállítottak egy Skoda Fabiát, mert az hangszóróval a tetején közlekedett. Az egyenruhások így arra szólították fel a benne utazókat, hogy kapcsolják ki a hangosítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kósa Lajos szerint forradalom kell

Debrecen - "Míg 1848-ban és 1956-ban kivívtuk a népek elismerését, ma rajtunk röhög az egész világ"… Tovább olvasom