Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Töretlen a győri zeneoktatás

Évente öt intézmény munkáját ismeri el kiemelkedőnek a zeneoktatói szakma. Az idei díjazottak egyike a győri Liszt Ferenc Zeneiskola.
Nem véletlen, hogy Szakács Erika igazgató a tanári szobában mutatta meg a Kisalföld fotósának az elismerést. A jövőre 55 éves intézmény hírét öregbítő elődök és a jelenleg 66 pedagógusból álló tantestület érdeme, hogy a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezete épp a győri Liszt Ferenc Zeneiskola nevét vésette a legjobbakat illető plakettbe. Az igazgatónő egy percig sem tekint saját elismeréseként a díjra, pedig az elmúlt öt év alatt, amióta az intézmény élén áll, nagyon sokat tett azért, hogy utat nyisson a Lisztben zajló, korábban belterjes munka jó hírének.
A diákok a város 140 éves múltra visszatekintő zeneoktatási hagyományai szerint 18 tanszakon tanulnak, évente negyven házi növendékhangversenyen mutatkoznak be, és se szeri, se száma azoknak a regionális és országos szerepléseknek, ahol rendszerint dobogós helyen végeznek. Jótékonysági fellépések és tanári hangversenyek élménye vési a hallgatóság emlékezetébe az intézmény nevét.
Noha Európa számos koncerttermében lépnek fel az iskolában végzett zenészek, a pálya jövője az elmúlt években úgy tűnt, megingott, már elsősorban nem kereseti és karrierlehetőség, hanem kedvtelés. Ráadásul néhány évvel ezelőtt az alapvető finanszírozási változásokkal országszerte sok helyen megcsappant a tanulólétszám. A Lisztben ez szerencsére nem volt érezhető, jelenleg is ezernél több gyereket tanítanak. Mindez azt bizonyítja, hogy a muzsika szeretete és színvonalas oktatása állja a kötetlenebb szabadidős lehetőségek ostromát, és helyet talál a 6–22 éves tehetségek egyre feszesebb napirendjében.

Felvételi vizsgák

A győri Liszt Ferenc Zeneiskolában a tanév végi vizsgák során tizenhat tanszakon közel 1100 tanuló adott számot hangszeres és zeneelméleti tudásáról. Az intézmény növendékei ebben a tanévben is sikeresen szerepeltek országos és területi versenyeken, ahol értékes helyezéseket értek el, és különdíjakat hoztak. Az év végi beszámolókat követően a főépületben (Győr, Liszt Ferenc u. 6.) kerül sor a felvételi vizsgákra. Az általános iskolák első és második osztályos tanulóit május 31-én és június 1-jén, 10–11.30 óráig, illetve 14.30–17 óráig várják a kiselőképzős, illetve az előképzős felvételi vizsgákra. A magánének tanszakon június 1-jén 15 órai kezdettel hallgatják meg a középiskolás jelentkezőket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A részeg rokont vitték el az áldozat helyett a rendőrök

Egy Botoşani megyei településen, Corlateni-ben a rendőrség számára nagyon nehezen kinyomozható… Tovább olvasom