Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Törékeny nő a kemény bűnözők mellett

Az utóbbi években számos szörnyű bűncselekmény történt Csongrád megyében. Egyik-másik nagy visszhangot kiváltó ügyben a gyanúsítottak mellett fel-felbukkant egy fiatal, csinos nő. Éles kontraszt. Kiderült, ő az ügyvédjük, Tenke Anna.
Az utóbbi években számos szörnyű bűncselekmény történt Csongrád megyében. Egyik-másik nagy visszhangot kiváltó ügyben a gyanúsítottak mellett fel-felbukkant egy fiatal, csinos nő. Éles kontraszt. Kiderült, ő az ügyvédjük, Tenke Anna. Elárulta, mások is kérdezgetik arról, amire mi is kíváncsiak voltunk: miért vállalja el a védelmüket. Azt mondja, szakmai hivatással közelít ezekhez az ügyekhez, egy orvos sem azt nézi, ki fekszik a műtőasztalon.


– Számos súlyos bűncselekményben jár(t) el ügyvédjelöltként és ügyvédként. Árulja el, miért vállalja el olyan gyilkosoknak a védelmét, akik például önhöz hasonló korú lányokkal végeztek nem is akármilyen módon?
– Természetesen nem azért vállalom el, mert a sértettek hozzám hasonló fiatal nők, úgy gondolom, hogy ezek a bűncselekmények is hozzátartoznak a munkámhoz, szakmai kihívásnak tartom.

Volt, aki férfi ügyvédet akart

– Akkor másképpen kérdezem: mit érez azok iránt vagy azokkal szemben, akikkel egy oldalra került?
– Az érzelmek nem játszhatnak szerepet, megpróbálom függetleníteni magam. Véleményem persze van, de az nem befolyásolhat.

Névjegy

Tenke Anna ügyvéd, 27 éves, hajadon. 2003-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Négy évig ügyvédjelölt volt, július óta önálló ügyvéd. Hobbija a klasszikus balett, és erre óvodásokat is tanít.

– A súlyos bűncselekmények gyanúsítottjaival általában közvetlenül elfogásuk után kerül kapcsolatba. Gondolom, kétségbe vannak esve, ami érthető, mert elkapták őket, a rendőrök pedig vallomást akarnak kicsikarni belőlük. Senki másra nem számíthatnak, csak a védőre. És akkor találkoznak egy fiatal, csinos nővel. Mit szólnak, amikor megpillantják?
– Akikről most beszélünk, valóban magukba roskadva azon gondolkoznak, mi lesz velük, mit szólnak a családtagjaik, ismerőseik. Szóval magukkal vannak elfoglalva. Általában én is csak a találkozás előtt néhány perccel tudom meg, hogy milyen ügyben rendeltek ki. A gyanúsítottaknak elmondom a jogaikat, tájékoztatom őket, hogy milyen lehetőségeik vannak, végiggondolom a megfelelő védekezési módot. Még nem fordult elő, hogy valaki a koromtól vagy a külsőmtől megriadt volna, legalábbis ezt nem közölte. Egyszer megtörtént, hogy egy, a férje megölésével megvádolt asszony egy férfi védőt akart, mert úgy gondolta, a férfi bíróval szemben egy nő nem tudja kellőképpen „megvédeni".

– Még akkor is segít nekik, ha látja, hogy milyen szörnyűséget követtek el, és az áldozat önhöz hasonló korú vagy még fiatalabb nő? Például az egyik felgyújtotta, a másik lemészárolta, a harmadik szíven szúrta áldozatát.

– Nekem ez a munkám, ez a hivatásom. És ezt nem azért mondom, mert ezt kell, ezt illik erre a kérdésre válaszolni, hanem így is gondolom. Az orvos is arra törekszik, hogy életeket mentsen, hogy embereket gyógyítson, nem nézi, hogy talán éppen egy gyilkos fekszik a műtőasztalon. Mindent megteszek, mindent meg kell tennem, hogy a közvélemény által gyakran már idő előtt elítélt, megvetett gyanúsított is megkapja a kellő védelmet.

Ismertebb ügyek

Összegyűjtöttük Tenke Anna ismert ügyeit, illetve azok gyanúsítottjait:
a Pénzes Henriettát felgyújtó Muki;
a barátnőjét leszúró F. Roland;
a sándorfalvi férjgyilkos;
a József Attila sugárúti hajléktalan gyilkosa;
az Ásotthalmon a fiát életveszélyesen megsebesítő apa;
a szomszédjával végezni akaró magyarcsanádi férfi;
a Victor Hugo utcai boltos támadója

Nem érte fenyegetés


– Ugye megérti, hogy az említett közvélemény szemében nagyon nehéz mentséget találni annak, aki felgyújtotta Pénzes Henriettát? Árulja már el: ebben vagy hasonló esetben meg sem fordult a fejében, hogy ne a védelmet, hanem a vádat segítse?

– Nem! Tényleg nem! Etikailag sem tehetném meg.

– És amikor meglátja a helyszínen készült fotókat, elolvassa az orvos szakértői véleményeket, amik a legjobb kriminél is jobban megmutatják és elmondják, hogy mi és hogyan történt, akkor sem bizonytalanodik el? Félelmet sem érez?

– Nem, félelmet nem érzek, a gyanúsítottak még soha nem fenyegettek meg. Amikor az említett bizonyítékokat a nyomozás végén elém tárják, már sok idő eltelik, a szakértői vélemények és a felvételek már nem annyira sokkolóak. Talán más lenne a helyzet, ha közvetlenül a bűncselekmény elkövetése után már jártam volna a helyszínen.

A védelem taktikája

– Higgadtan beszél a szörnyűségek elkövetőiről. Még soha nem „bukott" ki?
– Gyakran engem is megráznak a bűncselekmények, de a munkám miatt muszáj függetleníteni magam az elkövetés körülményeitől. Tudom, keményen hangzik, de ezen a területen ki kell zárni az érzelmeket ahhoz, hogy szakmailag jó teljesítményt nyújthassak.

– Mi a tapasztalata, önnek mindent őszintén elmondanak az ügyfelei?

– Erőszakos bűncselekményekben ez soha nem derül ki.

– Mit tanácsol egy nyilvánvaló gyilkosnak vagy más bűncselekményt elkövető védencének? Például előfordult már, hogy hazugsággal védekeztek?

– Én inkább úgy fogalmaznék, hogy mindig olyan védekezési taktikát próbáltunk meg kidolgozni, ami az adott körülmények között eredményes lehetett.

– Édesapja is ügyvéd, ha jól tudom, önnel szemben ő csak kivételes esetben vállal el büntetőügyeket. Mit szól, hogy a lánya gyilkosok között is „forog"?

– Megérti és elfogadja. Valószínűleg aggódik és drukkol is nekem. Viszont vele szemben a gyermekorvos nagynéném folyamatosan azt kérdezgeti, hogyan tudom védeni azokat az embereket, akik embert ölnek, akik másokkal kegyetlenkednek. Egyébként más, nem annyira rémisztő ügyekben is eljárok, csak azok nem a nyilvánosság előtt zajlanak. Sokféle bűncselekmény van, nem minden az erőszakról szól. Azt hiszem, a gazdasági, a vagyon elleni ügyekben tudom leginkább megmutatni, hogy mit tehet egy védő. Az úgynevezett testi sértéses esetek többségében kevés mentő körülményt lehet felhozni, persze előfordul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Julia nem vállalta

Míg a legtöbb hollywoodi színésznő szívesen mutogatja bájait, legalábbis a filmvásznon, Julia… Tovább olvasom