Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Tony Blair lemondásának háttere

Tony Blair távozása a brit Munkáspárt éléről és a miniszterelnöki hivatalból a nevéhez kapcsolódó baloldali útkeresés, az úgynevezett harmadik út "tündöklésének" végét is jelenti Nagy-Britanniában - fogalmazták magyar szakértők csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva.

A brit kormányfő csütörtökön délelőtt Londonban rövid kabinetülésen ismertette minisztereivel távozásának menetrendjét. Blair a tervek szerint délután, az észak-angliai Sedgefieldben, választókörzetében fedi fel nyilvánosan is, mikor köszön le az általa 13 éve vezetett Munkáspárt éléről, és így a tíz éve betöltött miniszterelnöki posztról.

Ágh Attila politológus és Kiss Endre filozófus az MTI-nek azt mondta, a blairi modell a kontinensen már korábban eredménytelennek bizonyult.

A két szakember egyetértett abban, Tony Blair tízéves kormányzása alatt hosszú távú történelmi változást hozott a harmadik út megvalósításával, ugyanakkor a reformfolyamatról hamar kiderült, hogy határai vannak és a brit politikus nem volt képes kitágítani ezeket a határokat.

Kiss Endre hangsúlyozta: a harmadik út valójában politikai érdekházasság a neoliberális gazdaság és a szociáldemokrata kormányzás között. Tony Blair igazi mérlege, hogy struktúraváltást hajtott végre: ténylegesen szögre akasztotta a szociáldemokrácia érdekvédő programját, cserébe megkapta a globális világpolitikai szerep lehetőségét. Alapvetően neoliberális világot valósított meg, leépítve az állami támogatásokat, átalakítva az oktatás és az egészségügy hálóját - tette hozzá a filozófus.

A brit politikus sikeresen átalakította a struktúrát, és a társadalom "lenyelte" a változásokat, hiszen nem tudott ellene hatékonyan fellépni - mondta a szakember, aki szerint ez azért is következhetett be, mert a harmadik út újszerű látványelemei és retorikája mögött nem volt valós szociális tartalom, amit a társadalom csak későn ismert fel.

Kiss Endre szerint ugyanakkor nem a társadalmi elégedetlenség, vagy a harmadik út kiégése, sokkal inkább az iraki háborúban való kétes globális szerepvállalás, majd e szerep erkölcsileg védhetetlen kommunikációja a legfőbb oka Tony Blair meggyengülésének.

Azzal Ágh Attila is egyetértett, hogy a brit miniszterelnök az iraki háború kapcsán nemcsak külföldön, de az Egyesült Királyságban is elszigetelődött, mivel nem mondott igazat a háború kirobbantásának hátteréről.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A raktár megy, a könyvtár marad A város nem mondott le arról, hogy legyen egy új tékája, 8 milliárd az ára

Sopron Horváth Ferenc Új könyvtár építése csak a hosszú távú tervekben szerepel, ezért még évekig a… Tovább olvasom