Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Tönkreteheti a nagyüzemeket a készülő üzemtörvény

A nagy agrárgazdaságokat arra köteleznék, hogy öt éven belül mondjanak le az 1200 hektárnál nagyobb földterületeikről.

Teljesen ellehetetlenülhetnek a hazai fogalmak szerint nagygazdaságként nyilvántartott agrárcégek, amennyiben az üzemgazdálkodási törvény a Magyar Nemzet birtokába került tervezetét változatlan formában fogadja el a parlament.

Az országgyűlési beterjesztés előtt álló javaslat azt a gazdaságot nevezi kisüzemnek, amelyik ötven hektárnál kisebb földterületen működik. Az e feletti birtoknagyságon gazdálkodó szervezetet ötszáz hektárig középüzemként vennék lajstromba, az ezt meghaladó, de legfeljebb 1200 hektárt művelő gazdaságokat pedig már nagyüzemnek neveznék.

Ez utóbbi körrel kapcsolatban tartalmaz a jogszabálytervezet alapvető jelentőségű gazdasági korlátozásokat.

A hetvenötödik paragrafus szerint a nagyüzemek tulajdonosai a törvény hatálybalépésétől számított öt éven belül a gazdaság által használt földterület azon részét, amelyik a megengedett 1200 hektár felett van, kötelesek eladni, vagy ha bérlik, vissza kell adniuk ezt a birtokot a haszonbérbeadónak.

A nagyüzemek tulajdonosai maguk dönthetnék el, hogy a művelésük alatt álló területek melyik részéről mondanak le. Amennyiben bérlet esetén az érintett felek valamilyen oknál fogva nem tudnak a jogszabályban megszabott öt éven belül megegyezni az 1200 hektár feletti területek visszaadásával kapcsolatban, úgy a még fennálló bérleti szerződések „hivatalból megszűnnek."

Emellett ha szükséges, ezen birtokok esetében elrendelhetik a kényszerhasznosítást is. Ha pedig a nagyüzem tulajdonosa a birtokában lévő 1200 hektár feletti földterületet nem kívánja eladni, úgy a törvény a gazdaságot arra kötelezné, hogy másik mezőgazdasági termelőnek adja át használatba a birtokát.

A teljes cikket itt olvashatják >>

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. pancser 2013. február 21. 17:51
  „53. Valaki 2013.02.21. 15:55
  Tombol az ész, nem láttam még szétvert falut, meg elrabolt földet sem, bár lehet, hogy te el tudsz szaladni a hátizsákodban néhány hektárral.”
 • 53. Valaki 2013. február 21. 15:55
  „Sopronikém, az osztrák falut nem verték szét a komonisták, így száz éve nyugodtan termelhet, dolgozhat, gyarapodhat.
  A magyar falut szétverték a komonisták. A földjeiket elrabolták és 1990-ben megint elrabolták tőlük.”
 • 52. pancser 2013. február 21. 12:15
  „51. öröksoproni 2013.02.21. 10:31
  Az osztrák paraszt ugyanannyi támogatást kap Magyarországon mint a magyar, mégis versenyképesebb. Magasabb szintű tudás, szorgalom és jobb piaci ismeretek ezzel minden meg van magyarázva. Mi folyton másban keressük a hibát, meg a támogatásban. Hozzá kell tenni azért vannak olyan gazdálkodók is, helyiek, akik hozzájuk hasonlítanak őket utánozzák. A külföldi gazdálkodók szekálása árt a magyar mezőgazdaság korszerűsítésének”
 • 51. öröksoproni 2013. február 21. 10:31
  „Valaki
  Az osztrák gazda olyan mértékű támogatást kap, amilyet a magyar soha nem fog, mert ezt már elbénázták. Ezért a magyar paraszt képtelen gazdaságosan megművelni a földjét, hát bérbe adja, hogy legalább megéljen valamiből. Nem a szorgalmas, dolgozó külföldit kell fikázni, hanem megnézni, nálunk miért így mennek a dolgok? Szeretett aktuális kormányunknak egy szavát sem hallottam, amikor az EU-ban a gazdák támogatásáról volt szó.”
 • 50. pancser 2013. február 21. 10:16
  „49. Valaki 2013.02.21. 08:58
  Ezt te nagyon rosszul tudod! Milyen kárt okoz az az osztrák gazda aki az átlagosnál gondosabb gazda, erre elég sok példa van a környéken. Szíveskedjél megmagyarázni!
  Aztán tudod ki üvöltöz legjobban a külföldiek ellen? A kevésbé tehetséges, akiknek a köreiben kötelező nagyképűség, akik traktor helyett luxus városi terepjárót vesznek.
  Az osztrákban benne van az igazi paraszt vér, aki még cipőt is akkor vesz újat ha leesik a talpa, nagy vagyona és betétje van, pénzét termelési eszközökre költi, különben a hétköznapokban csórónak fest. Ilyen az igazi paraszt!
  Őszinte leszek, az igazi parasztot szeretem, mit számít honnét jött még azt se lehet mondani más nyelvűek, mert mindegyik tud és jól magyarul.”
 • 49. Valaki 2013. február 21. 08:58
  „Amúgy a külföldi tulajok eddig minden téren csak kárt okoztak! Köszönjük cocik.”
 • 48. Valaki 2013. február 21. 08:49
  „kanbelaknak minek magyarázni? :)”
 • 47. pancser 2013. február 21. 08:06
  „Azt magyarázza meg valaki miért nem mindegy ki a föld tulajdonosa? A föld akkor is magyar föld, ha egy szorgalmas osztrák gazda jó felszereléssel műveli, meg akkor is ha egy rendetlen, képzetlen magyar gazda neveli a gaztengert, benne jelentős parlagfűvel? Melyik fontosabb a magyar mezőgazdaság és az ország számára?”
 • 46. pancser 2013. február 21. 00:11
  „44. kokolorbi 2013.02.20. 23:21
  Szándékosan hoztam 4 különböző terméket. A chilei bor átlagos minőség, de jobb mint a magyar átlagos, kóstold meg majd megtudod! Az ok egyszerű, kiváló adottságú területek, keveset kell permetezni sok a napfény jó a talaj és a feldolgozás nagyon hatékony és termelékeny.
  A holland sajt: Legelőn tartott állatok, jó minőségű tej és több évszázados sajtkultúra, igen jó minőség termelékeny az egész folyamat, a legelő a legolcsóbb takarmány. A spanyol sonka, nem olcsó hagyományos módon 10 hónapig érlelt, erős íz szeletelt kivitel, 80 gr 800 ft de az 8 szelet. Így nem is drága. Olasz tészta:alapanyag nálunk jó minőségben nem igazán állítható elő, ugyanis durum búza, amelybe nem kell tojás, tehát még egészséges is. Csak ezt eszem, próbálkoztam magyar durum tésztával is de egyelőre nem olyan jó mint az olasz. Tehát ez a négy termék mindegyike ízletes, ez alapkérdés. A minőség arányban van az élvezeti értékkel és a magas árral a sonka esetében. A chilei bor átlagos de az adottságok és a technika miatt olcsó, az olasz tészta speciális alapanyagra épül de olcsó és jó. A holland sajt magas minőség jó kidolgozás ehhez képest kedvező ár.
  Az állami támogatás kevés a versenyképességhez ahogy a fenteikben leírtam. Ja és keresni kell a vevőt, a termelő vigye az árut a vevő után, tartson bemutatókat, ha megrendelést kap, legyen pontos és ne nézze hülyének a vevőt, se árban, se minőségben!”
 • 45. Zetoros 2013. február 20. 23:50
  „Szinte minden volt Tsz külföldi tulajdonba van. Nem a volt "elvtársaktól" akarják elvenni a földet, hisz a Tsz elnökök rég nyugdíjba vannak. Legálisan most külföldi állampolgár csak úgy jut földhöz ha megvesz egy rozoga Tsz-t és már nyerő is. A megtermelt árut (pl.:búza,kukorica) aratás napján már viszik ki külföldre. Pomogynál a kamionok nem mehetnek át a határon , de a traktor dupla pótkocsival (kb:40t-val) vígan viszi ki a MAGYAR földön megtermelt búzát. És igen, korlátozni kell a földhasználatot , a falun egyre szegényebbek az emberek. Vissza kell adni nekik a földet hogy megéljenek. 1200 HA földön az új Tsz tulajdonos 3-4 embert foglalkoztat és lehet hogy fele külföldi állampolgár. A régi szocialista Tsz-be meg kb. 50-60 ember élt meg ennyi földből.”
 • 44. kokolorbi 2013. február 20. 23:21
  „5. pancser 2013.02.20. 09:33
  "Miért versenyképes még itthon is a chilei bor, a holland sajt, a spanyol sonka, az olasz tészta stb...."
  Nem azért , mert több ezer hektáron termelnek, hanem azért , mert óriási állami támogatást kap a gazda.
  Ha nem kapna, akkor nem tudnád megvenni olcsóbban, mint a magyart a <moderálva>.”
 • 43. pancser 2013. február 20. 22:15
  „Ami azt illeti a cikk nem igazat állít, nincsen ilyen terv. Lehet, hogy néhány <moderálvay>nak volt ilyen elképzelése, de győzött a józan ész, meg hát fideszes körökben is vannak ilyen érdekeltségek. De politikától függetlenül is nagy ostobaság lett volna gazdaságilag.”
 • 42. pancser 2013. február 20. 21:53
  „29.Pancserr 2013.02.20. 13:50
  Honnét vetted ezt a hozzá nem értésből jeles "tanulmányt". Öcsi te éppen úgy nem értesz hozzá minta betonrengetegből okoskodók!
  Csak néhány sületlenséget: Az osztrák paraszt sem él meg 30 ha szántóból, hiába állítod, hogy igen. ennyiből sehol nem élnek meg Nyugaton. 30 kiló búzavetőmag 50 ezer Ft? Ne hülyéskedj!
  Mit gondolsz a fuzárium kinek a bűne? A trehány gazdáé. Azt hiszed az élelmiszerek gombatoxinját nem mérik? Próbálj bevinni a büki kutyaeledel gyárba fuzáriumos gabonát, nem fog menni, totál hülyeség amiket írsz! Csak a csalók keverik annak is a butábbja mert könnyű lebukni. Aki megmérgezi magát az saját maga bütyköl össze valamit, mert a nagy cégeknél ez nem megy. Persze az otthoni tárolással is lehet bajt csinálni, a nyitott zacskójú nedves kamrában hamar megtelepszenek kórokozók.
  Soha nem láttál meg gabonaraktárt az biztos, amit erről írtál az is hülyeség, meg a többi is.
  Hagyd el a mg gondját neked ez nem való, mert még egy értelmes cikket sem tudsz keresni, mert lopni is csak azt tud, aki tisztában van az adott dolog értékével!”
 • 41. oPTiKa 2013. február 20. 21:36
  „A minisztérium már cáfolja a hírt, szóval lehet benne valami...”
 • 40. urbaniastapista 2013. február 20. 21:08
  „Öntökönhekkeltették a minisztériumot valakik:
  http://index.hu/gazdasag/2013/02/20/fazekas_senkit_sem_akarunk_tonkretenni/
  Vagyis a nagybirtokosok megbízásából nyilvánosságra hozták a valahol felmerülő gondolatkísérletet, nehogy az életben még egyszer valakinek eszébe jusson hasonló.
  Vagy nem így volt, nem tudhatjuk meg.”
 • 39. ember2 2013. február 20. 20:16
  „Muaddib! Ki fogják játszani. Nem is nehezen.”
 • 38. Muaddib 2013. február 20. 19:49
  „4. acsali 2013.02.20. 09:28 Egy-két Sopron környéki osztrák gazda szívni fog.

  Szerintem úgyis ez a cél!”
 • 37. ember2 2013. február 20. 18:02
  „kerteszb! Amiről beszélsz azt úgy hívják, hogy szántóföldi növény termesztés /aki csak a panelból "lát rá" a mezőgazdaságra, annak mondom: hogy ez többségében a kukorica, napraforgó, repce, és búza termesztését jelenti/. Szóval ezen szegmensben is lehet 1200 ha alatt is gazdaságosan termelni.
  De létezik zöldség-gyümölcs vagy virág termesztés, esetleg faiskola is, ahol, még kevesebb területtel is ellehet boldogulni. Csak nézd csak meg Burgenlandot.”
 • 36. blaze 2013. február 20. 16:31
  „Kevés még a föld a fideszfanoknál...”
 • 35. Valaki 2013. február 20. 16:30
  „24. oPTiKa

  A holland tápoldatos edd meg te! Se íze se bűze. :))”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagyobb forgalmú hotelek több zenei jogdíjat fizetnek

Rosszul járnak a nagy, nemzetközi szállodaüzemeltetők a zeneszámok után szedett jogdíjakról szóló… Tovább olvasom