Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Tómentő akció a Velencei-tavon

Tómentő akciót rendezett a Fejér Megyei Önkormányzat kedden a Velencei-tavon. A sajtó képviselőit hívták meg, hogy bemutassák a tó értékeit, és tiltakozzanak a Sukoró mellé a King's City beruházás ellen.

Fa Nándor irányításával körbehajózták a tavat. A vízen csatlakozott hozzájuk Gyulay Zsolt, olimpiai és többszörös világbajnok és 140 fiatal kajak-kenus. A tervezett beruházás helyén a tóparton civilek tüntettek a projekt ellen. A beruházó a hónap végén áll nyilvánosság elé, hogy reflektáljon a vádakra, tüntetésekre.Minden erővel azon kell lenni, hogy ne valósulhasson meg egy ilyen beruházás - mondta Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány kiemelt beruházásként kezel egy olyan beruházást, amelyhez - mint mondta - a területet jogsértő módon szerezte meg a beruházó.

Fa Nándor arra hívta fel a figyelmet, hogy nem tudják pontosan, mit akarnak építeni a 70 hektáros területre, de amit meghirdettek, az nem fér el ott. A helyi természetvédő egyesület képviselője a döntésekbe a civilek bevonását szorgalmazta. A parton tüntetők csoportja táblákkal tiltakozott a tervezett beruházás ellen. A tiltakozókhoz az Országos Horgász Szövetség is csatlakozott.

Aláírásgyűjtést kezdtek azért, hogy meghiúsítsák a beruházást. Egy hónap alatt 8-10 ezer aláírást gyűjtöttek - jelentette be a Velencei-tavi szövetség elnöke. A Sukoró melletti 70 hektáros területen 400 milliárd forintos beruházást terveznek, ahova egyebek között óriáskaszinót építene Yoav Blum, izraeli befektető. A tóparti, állami tulajdonban lévő területhez ingatlancsere révén jutott hozzá. Emiatt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújával büntetőeljárás megindítását kezdeményezte a Fejér Megyei Főügyészség.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz. Nemrég a Pénzügyminisztérium is vizsgálatot indított a beruházással kapcsolatban. A beruházó eddig nem állt a nyilvánosság elé. A Független Hírügynökség információja szerint: a koncessziós szerződés lezajlik két héten belül, ezt követően a hónap végén nemzetközi sajtótájékoztatón ismertetik a beruházás részleteit.

Olvasóink írták

 • 7. pancser 2009. július 15. 23:26
  „Az ősmagyarok már megint. Ki a fenét érdekel a Velencei tó önmagában, egy külföldi turistát nem nagyon, ez az igazság. Miért tenné tönkre egy építkezés? Jobbak lennének az utak, jönnének a turisták általa magára a tóra is. Jurtát a magyarnak, jurtát, hova jutottunk Istenem!”
 • 6. Primax 2009. július 15. 20:12
  „" Végül is nincs másról szó "csak " a Velencei tóról." - írja kolombela (#5)
  Ez - így - nem igaz.
  Ugyanúgy nem igaz, mint ahogyan Bős - Nagymaros ügyében hisztériáztak, hogy a Dunakanyar így, meg úgy...
  Aztán a szlovákok szépen elterelték a Dunát, a Szigetközt meg - azóta - meg lehet nézni....És áramot sem termelünk a folyón.
  Miért tenné tönkre a Velencei tavat egy építkezés ? Nem a tóba/tóra építenek, ha építenek.
  Maximálisan - és még azon túl is - be kell tartatni a környezetvédelmi előírásokat, plusz "meg kell fejni" a beruházókat, hogy - valamilyen formában, de főleg pénzzel - támogassák a tó körüli projekteket.
  És mindenki boldog lehetne.”
 • 5. kolombela 2009. július 15. 19:15
  „A baj az, hogy senki sem tulajdonit jelentőséget az ilyen ingatla- és beruházási panamáknak, ami a hozzászólások hiányában is megmutatkozik. Végül is nincs másról szó "csak " a Velencei tóról.”
 • 4. kolombela 2009. július 15. 19:12
  „primax
  Hát persze, ezek csak mind kitalációk. Az emberek rosszindulatú pletykálgatásai. Főleg azok, amik a MSZP-hez, SZDSZ-hez és a Fidesz-hez kötődnek. Ezeket a meséket Benedek Elek gyűjtötte egybe.”
 • 3. Primax 2009. július 15. 17:41
  „kolombela #2-nek :
  Hiszi a piszi...
  Ha minden igaz lenne, amit leírnak, jól néznénk ki.
  Ugye, Te sem hiszed el a rosszindulatú pletykákat Tokajról, a kőbányákról, a Grippenekről, a Happy End-ről, az Ezüsthajó Kft.-ről, Kaja Ibrahimről, Josip Totró, stbl...nem szabad bedőlni mindennek.:):):)”
 • 2. kolombela 2009. július 15. 11:14
  „Primax
  Ne ferdíts! A tulajdonjog megszerzése egy előre elkészített forgatókönyv alapján jött létre, amiben benne van kormányod keze rendesen.
  Olvasgass egy kicsit az ügyről, ízelítőnek itt van egy cikkecske, persze elég gazdag irodalma van már:
  ,,Elismerték: Bajnai volt a 200 milliárdos, izraeli biznisz összekötője

  A sukorói beruházással kapcsolatban még folyik az a pénzügyminisztériumi vizsgálat, amelyet Bajnai Gordon miniszterelnök soron kívüli tájékoztatással kért Oszkó Péter pénzügyminisztertől - közölte a távirati irodával szerdán Budai Bernadett kormányszóvivő. A beruházást azért indította útjára a kormány - így a magyarázat -, mert a kétszázmilliárd forintos projekt 2300 munkahelyet teremt a Közép-Dunántúlon, és jelentős külföldi tőkét vonz az országba.
  A szóvivő elismerte, hogy megfelel a valóságnak a Magyar Hírlap tegnapi számában megjelent információ, miszerint az azóta megbukott Gyurcsány-kormány tagjai 2008 májusában egyeztetést folytattak a velencei-tavi Sukoró határába tervezett, King´s City néven futó szálloda- és szórakoztatóközpontról. Mint arról beszámoltunk: az egyeztetésen Gyurcsány mellett jelen voltak a beruházás izraeli és izraeli gyökerű befektetői, akikkel Bajnai Gordon akkori gazdasági miniszternek mint a kormány részéről kijelölt projektmenedzsernek kellett kapcsolatot tartani. A pénzügyminisztert június 5-én vizsgálatra utasító Bajnainak akkoriban azt is feladatul szabták, hogy közvetlenül referáljon Gyurcsánynak.
  A tavaly májusi egyeztetés érdekessége, hogy az arról készült dokumentumot Tóth András egykori titokminiszter ellenőrizte, és Ficsor Ádám jelenlegi titokminiszter mint kabinetfőnök-helyettes hagyta jóvá.
  (Magyar Hírlap)"”
 • 1. Primax 2009. július 15. 08:14
  „Ha "necces" az ügylet, legyen meg a következménye.
  Ha nem az, akkor "meg lehet torpedózni", csak utána ne tessenek tüntetgetni, hogy miért nem fejlesztik a vidéket, miért nem hoznak létre új munkahelyeket. (?)
  Ilyen kaszinó-komlexumok számos országban vannak világszerte, hiszen rendkívül jó bevételi forrásnak számítanak. Munkahelyeket teremtenek, vonzóbbá teszik a régiót.
  Közvetlenül és közvetve is.
  A kajakosok/nyaralni vágyók/horgászok is elférnének még a tavon, azt hiszem.
  Úgy jár(hat)unk, mint Bős-Nagymarossal : az (aktuál)politikai demagógia győz az ész/gazdasági érvek felett.
  Erősen gyanítom, hogy meg fog hiúsulni, majd a szlovákok/románok ráugranak a bizniszre...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét sokan jelentkeztek jogászképzésre

Az elmúlt évek folyamatos visszaesése után idén látványosan nőtt a jogász képzés népszerűsége. Ami… Tovább olvasom