Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Tömeges részvétel a külképviseleti választásokon

A szavazásra jogosult, külföldön tartózkodó magyar állampolgárok tömeges részvételével zajlott vasárnap az országgyűlési választások első fordulója - jelentették a Magyar Távirati Iroda külföldi tudósítói. Egyes fővárosokban hatalmas sor alakult ki a szavazóhelyiség előtt.
London

A londoni magyar nagykövetség előtt, ahol a külföldi voksolási szándékukat bejelentő választók közül messze a legtöbben vetették fel magukat a névjegyzékbe, még késő délután is hosszú sor kígyózott. A követség listáján 1247 választásra jogosult magyar állampolgár neve szerepelt.

A London diplomáciai negyedében lévő magyar követségi és konzulátusi épületegyüttes környéke vasárnap általában kihalt, most azonban hatalmas tömeg állta körül folyamatosan képviseletet. Közép-európai idő szerint nem sokkal 17 óra - vagyis mintegy két órával a urnák zárása - előtt hozzávetőleg kétszáz méteres sorban várakoztak a zömmel fiatal, húszas-harmincas éveikben járó választók; a legtöbbjük Londonban dolgozó munkavállaló.

A követségi épületbe már bejutottak az MTI-nek elmondták: két és fél órát tartott, mire a sor végétől elértek a bejáratig. A várakozók körében - egy-két türelmetlen megnyilvánulástól eltekintve - általában jó volt a hangulat, annak ellenére, hogy a sorban állókat délután jókora zápor is eláztatta.

Berlin

Mind Berlinben, mind Münchenben a jegyzékbe vettek körülbelül kétharmada adta le szavazatát délután 16 óráig. Berlinben 319-en, Münchenben 409-en vétették magukat jegyzékbe, Németország a 728 fővel "bronzérmes" Nagy-Britannia és az Egyesült Államok mögött. A megadott határidőig összesen 8111 magyarországi lakhellyel rendelkező külföldön élő magyar állampolgár kívánt élni szavazati jogával.

Mind Berlinben, mind Münchenben a délelőtti óráktól a délután háromig terjedő időszak volt a legnehezebb. Münchenben sokan el is mentek, s később akartak visszajönni. A bajor főváros magyar főkonzulátusán pótasztalt is beállítottak, s három szavazófülke fogadta a választókat.

Berlinben egy fülke várta a türelmesen várakozókat. A délelőtti, kora délutáni nagy roham valószínűleg azzal magyarázható, hogy ekkorra értek fel vidékről a magyarok, akik közül sokan kisgyerekekkel érkeztek.

Párizs

Másfél órán át kellett sorban állniuk vasárnap délután a parlamenti választás első fordulójában szavazni kívánóknak a párizsi magyar külképviseleten. A francia fővárosban délután négyig a 411 regisztrált szavazó kétharmada adta le voksát a párizsi főkonzulátuson kialakított két szavazófülkében.

Németh Borbála, a párizsi magyar külképviseleti iroda vezetője az MTI-nek elmondta: reggel tíz óta folyamatosan érkeznek a szavazók, akik türelmesen várakoznak az utcáig érő sorban. A várakozás oka, hogy a különböző magyar választókerületekből érkező szavazók a területi listák mellett egyéni választókerületi képviselőjelöltekre is szavazhatnak, s ez teszi hosszadalmassá a regisztrációt. Emiatt akadt néhány olyan a választói névjegyzékbe felvételét kért magyar állampolgár, aki a sorban állás miatt lemondott a szavazás lehetőségéről.

A Párizsban délután szavazottak többsége Franciaországban élő olyan munkavállaló vagy diák, aki fontosnak tartja részvételét a parlamenti választáson, s így a legtöbb külföldön szavazó magyar állampolgárhoz hasonlóan tudatos szavazónak tekinthető.

Brüsszel

Nyugodt, derűs légkörben, de lassan zajlik a magyarországi parlamenti választás első fordulójával kapcsolatos szavazás a belgiumi magyar külképviseleten: a szavazóknak - köztük az MTI tudósítójának is - vasárnap délután 70-80 percet kellett várakozniuk, hogy leadhassák szavazatukat.

Ennek oka a bonyolult szabályozás: a külföldön szavazókról minden egyes esetben külön jegyzőkönyvet kell kitölteni, nevével, lakcímével, személyi számával. Így azután a választási bizottság tagjai hiába dolgoznak teljes erővel, a helyi diplomaták szerint óránként 30-40 embernél több nem tud szavazni. A választási bizottság tagjainak arra sem volt idejük, hogy megszámolják, hányan adták le délután öt óráig szavazatukat. Egyikőjük az MTI-nek elmondta, hogy nagyjából 60 százalék körüli részvételi aránynál tarthatnak. (A brüsszeli nagykövetségen az első fordulóban 643 magyar állampolgár adhatja le szavazatát, ennyien szerepelnek a választói névjegyzékben.)

Rendbontás nem történt, a helyszíni tapasztalatok szerint a sorban állók beszélgetve, nyugodt, derűs hangulatban várják, hogy sorra kerüljenek. A szavazásra a magyarországi pártok közül egyedül a Fidesz-MPSZ küldött megfigyelőt.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szocialista brigád keresztlánya

Munkaversenyről, minőségi ellenőrzésről, Lenin és Marx születésnapjáról és a gyárral kapcsolatos… Tovább olvasom