Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Tömeges cégbezárást okozhatnak az uniós normák Romániában

Tömeges cégbezárások fenyegetik jövőre a román élelmiszeripari ágazatot, amennyiben nem sikerül megfelelniük az uniós működési normáknak - írja a Capital című hetilap.
Drasztikusan, a jelenlegi ötezerről akár ezerre is visszaeshet a pékek, molnárok és cukrászok száma. A lap szerint az 1990-es évek eleje óta mintegy 500 millió eurót fektettek be sütőipari és malomipari beruházásokba Romániában.

A román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (ANSVSA) 350 marhavágóhíd bezárását helyezte kilátásba 2006 július elsejéig a jelenleg üzemelő 605-ből az uniós normák nem teljesítése miatt. A marhahús fogyasztás kevesebb mint tíz százalékát teszi ki Románia évi kétmilliárd eurós húsfogyasztásának.

2006 közepéig 330 tejipari vállalatot fenyeget a bezárás veszélye, azaz a meglévők 65 százalékát. Működésüket elavult tejbegyűjtési technológiájuk miatt nem folytathatják tovább. A 45 üzemelő halfeldolgozóból 22 juthat hasonló sorsra. Az országban 55 baromfi feldolgozó üzemel, ebből 17 néz szembe a bezárás veszélyével.

Az uniós támogatású SAPARD program keretében 186 romániai hús- és tejfeldolgozó üzemet hoztak fel az EU által megkövetelt technológiai szintre, a többi pedig saját vagy felvett forrást vett igénybe a modernizálás finanszírozásához.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi fesztivál

Győrött december 27-én a Magvassy Mihály Sportcsarnokban rendezik meg a streetball- fesztivált,… Tovább olvasom