Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Tombol a karnevál

Szigorú biztonsági intézkedések közepette vasárnap  megkezdődött a szambaiskolák kétnapos felvonulása Rio de Janeiróban. A 40 fokos hőségben iskolánként több ezren vonultak fel, 14 szambaiskolából.

Az eseményt csak a központi stadionban 70 ezer néző követte figyelemmel, de mindent összevetve több mint tízmillióan nézték élőben az eseményeket. Háromezer katona és 37 ezer rendőr őrködik a hét vége óta Rio utcáin, ahol a múlt héten súlyos erőszakcselekmények zajlottak rivális kábítószer-kereskedő bandák között. A hadsereget most először kellett segítségül hívni a karnevál biztonságának megőrzésére.

Az igazi trópusi hangulat utánozhatatlan. Gyönyörű, majdnem meztelen lányok hada, tuti zenék, olcsó sör és százhetvenmillió táncos teszik világhírüvé a brazil karnevált. A karneválnak Braziliában igazából nincs megszabott ideje, valamikor január végén kezdődik és aztán február végén véget ér. Ünnepségsorozat, amelynek van egy "csúcspontja", négy napig!

Előtte és utána a városok különböző negyedei rendeznek felváltva bulikat. A legfontosabb négy nap a riói és a sao paulói karnevállal indul. A riói karnevál kétség kivül a legszínpompásabb ünnepség a világon. A felvonuló szambaiskolák versenyében a résztvevők minden létező eszközt felvonultatnak a győzelemért. Volt olyan csapat, amely a hagyományos eszközökön kivül (gyönyörű lányok, jó zene, óriási díszletek) idén egy háromdimenziós lézerkivetítőt is bevetett. Igy Rio de Janeiro felett egy hatalmas táncospár ropta száz méter magasban.

Európában csak ezt a felvonulást reklámozzák, pedig Brazilia szerte minden városban áll a bál. A helyiek szerint Salvador de Bahian és a Recife melletti Olindán lehet a legjobban bulizni. Mindkét városban inkább résztvevőként számítanak a látogatóra, mint nézőként. Olindán például már január elejétől minden hétvégén folyik a mulatság, a főszezonban pont egy hétig szól szüntelen a frevo és verik az ütemet a maracatu együttesek. A karnevál zenéje csak Rióban a szamba, mert minden városnak megvan a saját ritmus és táncvilága. Bahián az axe, Olindán a frevo az uralkodó stílus. Ami közös az az elképesztő ütősszekció, mert a legkisebb együttes is felvonultat legalább ötven dobost, akik fáradhatatlanul ütik a bőrt, míg a hallgatóság eksztázisba nem esik a partikat megszégyenitő dobok hangjától.

Az afro-brazil vallások és hagyományok őrzői is utcára vonulnak. A leglátványosabb a maracatu nevű táncfajta, amely a kontinensnyi ország történetét meséli el úgy, ahogy azt az egykori rabszolgák látták. Érdemes tudni, hogy karneválkor érzik csak igazán szabadnak magukat a brazilok. Az utcán hirtelen szerelmek szövődnek, a lányok például szó nélkül megcsókolják az arrajárókat, persze csak ha kölcsönös a szimpátia. A rióiak egyébként a tömegiszonyos túristákra is számítanak, ugyanis egy héttel a felvonulás után a legjobb szambaiskolák megismétlik a produkciót.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdezzen Varga Zoltántól!

A labdarúgó bajnoki rajt előtt nemcsak az újságírók, de a szurkolók is kérdezhetnek a Győri ETO FC… Tovább olvasom