Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Tolnay Klári 97 éve született

Tolnay Klári születésének 97. évfordulója alkalmából emléknapot, nemzetközi művészeti találkozót és falunapi vigasságokat rendeznek szombaton Mohorán; a Nógrád megyei községben, a színésznő gyermekéveinek helyszínén 2000-től működik a Tolnay Klári Emlékház.


A csesztvei hagyományőrzők dalos köszöntővel fogadják az emlékházban Mohora és Nógrád megye önkormányzata, a Tolnay Klári Egyesület képviselőit, valamint a portugál Mira Sintra és a szlovákiai Szaklabonya települések delegációit - mondta az MTI-nek Balla István, az emlékház vezetője.

A népszerű színésznőre emlékeznek a megnyitó ünnepségen, amelyen műsort ad a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Zeneiskola, majd a római katolikus templomban rendezik a Vanmocsello duó csellókoncertjét.
A mohorai és csesztvei asszonyok innen énekelve vezetik fel a közönséget a Tolnay Emlékparkba, ahol a falunapi forgatagban hagyományőrző együttesek mutatkoznak be, lesz tánc- és hastáncbemutató, fellép Karda Beáta. Tátrai Zsolt fotográfus-borászmester Tokaj reneszánsza című kiállítását Fekete István nyitja meg, az eseményt tokaji borkóstoló követi. A programban gasztronómiai bemutató is helyet kap, az érdeklődők megkóstolhatják a tájjellegű ételeket.

Mohorán 2003 szeptemberében Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök nyitotta meg a Tolnay Klári Emlékházat. A művésznő pályafutását, privát életének pillanatait megörökítő fotóanyag, jelmezei, személyes tárgyai abban a faluban találtak otthonra, amelyről Tolnay Klári így írt: "Mohora a béke szigete, a világ közepe volt számomra". Az 1998-ban elhunyt híresség már nem láthatta a múzeumot, amelyben az ő dalai csendülnek fel, de személyesen is több tárggyal ajándékozta meg a gyűjteményt.
Tolnay Klári (1914-1998) születésének évfordulójáról (július 17.) minden évben megemlékeznek Mohorán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintegy ezerhétszáz internetes sajtótermék nyilvántartásba vételét kérték

Mintegy ezerhétszáz megkeresés érkezett az internetes sajtótermékek nyilvántartási kérelmére vonatkozóan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalához június 30-ig, a határidő lejártáig. Tovább olvasom