Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Tokió: Kínában öngyilkosságba hajszoltak egy diplomatát

A japán kormány újabb hivatalos tiltakozó jegyzéket küldött a kínai vezetésnek egy Sanghajba akkreditált japán diplomata halála miatt, akit Tokió szerint a kínai titkosszolgálat kergetett az öngyilkosságba..
Az eset 2004 májusáig nyúlik vissza. Akkor vetett véget életének egy, a negyvenes éveiben járó diplomata, aki a sanghaji japán főkonzulátus rejtjelezője volt. Tokió szerint a diplomata a kínai titkosszolgálat zsarolásának esett áldozatul, amely ezzel megsértette a diplomáciai kapcsolatokra, mindenekelőtt a diplomaták sérthetetlenségére vonatkozó bécsi konvenciót.

A mostani immár a negyedik hivatalos tiltakozás Japán részéről. Japán az ügy tisztázását követelte Kínától, de mindeddig nem kapott választ. A japán kormány nem árult el részleteket a diplomata halálának körülményeiről

A Bunsun című japán hetilap tudni véli, a kínai titkosügynökök azzal fenyegették, hogy nyilvánosságra hozzák egy karaokebár konzumnőjével folytatott viszonyát. A kínai elhárítás a hallgatásért cserébe tudni akarta a sanghaji főkonzul által Tokióba küldött üzenetek tartalmát, továbbá azt is, hogy mely repülőjáratokat használták a titkos dokumentumok szállítására, és hogy milyen titkos kódokat használtak. A Bunsun szerint a japán külügyminisztérium belső vizsgálata közvetlen okozati összefüggést talált a diplomata öngyilkossága és a kínai fenyegetések között. Egy keddi tokió lapértesülés szerint a férfi búcsúlevelet hagyott hátra, melyben utalt arra, hogy "kínai nyomás alatt állt bizalmas információk kiadása végett".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az áfa-csalásokkal szemben lépne fel az EU új elnöksége

A január 1-ével az Európai Unió (EU) elnökségét elfoglaló Ausztria az áfa-csalásokkal szembeni… Tovább olvasom