Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Tokaj, a nektárt csepegtető vidék

A tokaji bor első ismert dícsérete 1562-ből származik, amikor Dreskovics bíboros a tridenti zsinatra magával vitt tállyai borból megkínálta a pápát. Az egyházfőnek annyira ízlett a nemes nedű, hogy így kiáltott fel: „A pápák asztalára illik ez a tállyai bor!"
Tokaj-Hegyalján hagyományosan Furmintot, Hárslevelűt és Sárgamuskotályt termesztenek. A különleges aszúk nagyrésze Furmintból készül, amely a legmagyarabbnak tartott fajta és a tokaji szőlőterületek több mint felét uralja. A Hárslevelű finom savasságával, enyhén fűszeres ízével a vidék másik meghatározó fajtája, a markáns illatú, narancsvirágra emlékeztető Sárgamuskotály pedig szintén kiváló borok alapanyaga.

A Tokaji borvidék jellegzetes borai a Tokaji furmint és ó-furmint, a Tokaji hárslevelű, amelynek késői szüretelésű változata is méltán híres, valamint a Tokaji Sárgamuskotály. Az önálló borokon kívül több borkülönlegesség is kikerül az itteni pincékből. Az aszúszemekből készült Szamorodni, az Aszú és az Eszencia a legnemesebb borok közé tartozik. A Szamorodnit válogatás nélkül, az aszúsodott szemeket az épekkel együtt feldolgozva állítják elő, lengyel eredetű neve is ezt jelenti: ahogy termett. A Tokaji Aszú alapanyagául szolgáló aszott szemeket már egyenként válogatják ki, de míg ezeket alapborban áztatják, addig az Eszencia az aszúszemek saját súlya alatt lecsöpögő mézédes nektár. Ennek annyira magas a cukortartalma, hogy nem képes erjedésre, alig van alkoholtartalma, de a talajból felvett ásványi anyagokat és nyomelemeket koncentráltan tartalmazza.

Tokaj gazdag és változatas termőtalajjal rendelkezik, ez az egyik titka a leghíresebb magyar bornak. Kedvező a terület mikroklímája is: hosszú, száraz őszök jellemzik, déli fekvésű domborzata pedig sok napsütést biztosít, és védelmet nyújt az északi hideggel szemben is. A Tiszának és a Bodrognak köszönhetően a páratartalom megfelelően magas az aszúsodáshoz.

Tokaj-Hegyalja 2002-ben a világörökség része lett. Ezt a rangot nem csak kiváló fehérborának és szőlőkultúrájának köszönheti, a terület természeti adottságai, hagyományai, kulturális öröksége is kiemelkedőek.

Tokaj aranyos kincse, az aszú

A krónikák szerint a Tokaji Aszú úgy született meg, hogy Lorántffy Zsuzsanna birtokán a hadi események miatt csak novemberben szüretelték le a szőlőt, melynek szemei megtöppedtek, összeaszalódtak. A belőlük készült bor kiváló minőségű, édes, tüzes különlegesség lett. A régi időkben tartotta magát az a hiedelem, hogy az aszu aranyat tartalmaz, amit a tőke a hegyből szív magába, és amely után a kor tudósai hiába kutakodtak a borban.

A borkülönlegességet válogatott aszúszemekből készítik, amelyek egy ideig kádban, saját súlyuk alatt préselődnek. Az így létrejött masszára később mustot vagy bort öntenek, egy-két napig állni hagyják, majd kisajtolják. Az aszúk minősítése háromtól a hat puttonyosig terjed, amit az határoz meg, hogy a 130-140 literes gönci hordónyi alapborhoz hány puttony aszútésztát öntenek. Az erjedés után a bort legalább két évig tölgyfahordóban, majd legalább még egy esztendeig palackban érlelik. Az érési folyamat kősziklába vájt pincékben zajlik, melyek falát vastag nemespenész borítja.

A kedvező környezeti, időjárási körülményeken kívül az aszúsodásért a botrytis cinerea nevű nemespenész felel. Ez indítja el a nemesrothadás folyamatát, amitől különleges aromát kap a szőlő.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedünk Párkapcsolat Vélemények erről-arról

• Feltqnt még valakinek rajtam kívül, milyen rossz az Árkádtól balra kikanyarodni a körforgalom… Tovább olvasom