Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Tojásfa és nyuszifészek

A fiatal kosaras a locsolkodók hada helyett a kupadöntőre, a színésznő a családjára koncentrál húsvéthétfőn. A rendőrségi szóvivő otthonában azonban nagyüzem van ezen a napon: ezért M. Toronykőy Márta többek között festett tojással, nyuszifészekkel és süteménnyel várja a locsolkodókat.
A húsvéthétfő a férfiak számára kereseti forrás vagy igen jó alkalom az evésre-ivásra, ám a nőknek korántsem annyira örömteli pillanat. Különösen akkor, ha nem éppen a legmárkásabb kölnikkel locsolják meg őket. Amíg a fiúknak az elfogyasztott alkoholtól, nekik a különböző kölnik illatától fájdulhat meg a fejük.

Török Szilviának sem szíve csücske ez az ünnep, de nem azért nem lesz otthon, mert el akarna menekülni a locsolkodók rohama elől. A kosarasnak tökéletes „alibije" van hétfőre: minden valószínűség szerint – legalábbis az eddig mutatott játékuk és eredményeik alapján – április 9-én Magyar Kupa-döntőt játszik majd klubcsapata, a Szeviép-Szeged színeiben Sopronban.

– Nem bánom, hogy így alakult a dolog. Az eddigi húsvéthétfőket általában otthon, Budapesten töltöttem, és apukámon kívül a pesti fiúismerősök locsoltak meg. Eddig mindig kibírtam, pedig nemegyszer előfordult, hogy nem a legillatosabb kölnivel érkeztek hozzánk – mondta. A fiatal irányító éppen Sopronból igazolt a Szegedbe, így a hűség városában is maradtak barátai. – Találkozom majd néhányukkal, hogy meglocsolnak-e, nem tudom. Mindenesetre lesz nálam néhány csokoládé, amivel viszonozni tudom majd figyelmességüket – magyarázta. Szilvi leginkább arra vágyik, hogy hétfő este pezsgővel öntözzék meg barátai és a szurkolók. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a csapat – története során először – kupagyőztesként vonulhatna le a játéktérről.

– Mivel sok a férfi a családban, mi mindig komolyan készülünk a húsvéthétfőre – mondta M. Toronykőy Márta. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét férje, Mózes Ervin, Szeged város jegyzője és fia, a 8 éves Mózes Miklós Imre általában már korán reggel egy pohár vízzel meglocsolva ugrasztja ki az ágyból, de a nap folyamán parfümmel is megöntözik egy-egy illő vers kíséretében. – A fiam már nagyon készül, több mondókát is megtanult, a férjem inkább tréfásabb versikékkel szokott megörvendeztetni – mondta a szóvivő. A locsolkodók a figyelmességért cserébe általában kézzel festett tojást és süteményt kapnak Toronykőy Mártától. – A nyuszifészket és a tojásfát már el is készítettük, a tojásfestés még hátravan – beszélt az előkészületekről. Mivel munkahelyén is igen népes a férfitábor, róluk sem feledkezik meg a rendőrségi szóvivő. – Általában még az ünnep előtt kopogtatnak be hozzánk a fiúk. Jutalmul tojást és süteményt adunk nekik – mesélte. A kölniről elmondta: azt mindig a hajára kéri, így a nap végén könnyen meg tud szabadulni az illatfelhőtől.

– A gyerekeimmel együtt töltöm a húsvétot, így a hétfői napot is. Gyerekkoromban még nagy divat volt a locsolkodás, de nagy izgalmat okozott ez az ünnep akkor is, amikor Rita lányom még pici volt.
Mostanában már nem nagyon jönnek meglocsolni minket, az évek során fokozatosan maradtak el a férfiak. A kollégák között két lelkes locsolóm volt, aki minden húsvéthétfőn meglátogatott: Flórián Antal és Herczeg Zsolt. Mivel előbbi már nem Szegeden játszik, utóbbi pedig elhunyt, így rájuk sem számíthatok – mondta Fekete Gizi. A színművésznő azonban mégsem hervad el. Erről édesapja és fia gondoskodik majd. – A húsvéti tojás ezért nem hiányozhat az asztalomról, de süteménnyel és egyéb dolgokkal már nem készülök erre a napra, ami számunkra immár egy kellemes családi ünneppé alakult át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok járatot törölnek a ferihegyi sztrájk második napján

Várhatóan sokkal több járatot törölnek pénteken a ferihegyi földi kiszolgálók sztrájkjának második… Tovább olvasom