Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Töbhb milliárd eurótól eshet el Lengyelország

Bár nem teljesítette az európai környezetvédelmi követelményeket, Lengyelország az uniós tagországok közül a legnagyobb költségvetési pénzösszeget kapja vidékfejlesztésre és környezetvédelemre.
Mivel azonban az előírt feltételek teljesítésével komoly gondjai vannak, Brüsszel is nehéz helyzetbe kerülhet: ha következetesen ragaszkodik saját feltételeihez, akkor a lengyelektől el kell venni már odaítélt pénzeket.

A vidékfejlesztési alapban 2007 és 2013 között mintegy 70 milliárd euró áll az EU 25 tagállamának rendelkezésére. A pénzalapokhoz a 2005-ben rögzített feltételrendszer szerint lehet hozzáférni, amely a korábbinál hangsúlyozottabban hangolja össze az EU vidékfejlesztési politikáját a gazdasági növekedési és a foglalkoztatottsági célokkal.

Az új feltételrendszerben a tagállamoknak a kapott pénz meghatározott részét az alábbi négy cél megvalósítására kell fordítaniuk: minimum 10 százalékot a farmgazdaságok és erdészetek versenyképességének javítására; legalább 10 százalékot az életminőség javítására, a falusi gazdaság lehetőségeinek bővítésére; minimálisan 5 százalékot az alulról felfelé építkező helyi fejlesztési stratégiák támogatására; továbbá legalább 25 százalékot környezetvédelemre és vidékfejlesztésre.

A legújabb követelmények szerint a kedvezményezett tagállamnak működtetnie kell a Natura 2000 programot, amelynek célja a legfontosabb vadvilági övezetek védelme. E téren Lengyelország mind ez idáig jelentősen elmaradt az elvárásoktól, s ezért az Európai Bizottság áprilisban már eljárást is kezdeményezett. Amennyiben Lengyelország nem tudja pótolni a mulasztásokat, az egész program pénzalapjait zárolhatják.

Lengyelország részesedése az uniós vidékfejlesztési alapból 13 milliárd euró. Szintén sokat kap Németország és Olaszország, 8-8 milliárdot, valamint Spanyolország, 7 milliárdot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztói árak

A fogyasztói árak augusztusban stagnáltak júliushoz képest, és 3,5 százalékkal haladták meg az egy… Tovább olvasom