Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Többségünk megbocsátja a félrelépést

A magyarok szeretik a szexet, s legtöbbször hajlandók megbocsátani a félrelépést - derül ki egy felmérésből.

Ez derült ki rólunk, magyarokról a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal 2005 áprilisában készített közös felméréséből, mely több mint húsz európai ország lakóinak szexuális szokását kutatta. A GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal több mint húsz európai országban tudakozódott a 18 évesnél idősebb lakosság körében a szexualitásról és párkapcsolatokról alkotott nézetekről, ezekhez kapcsolódó szokásokról.

Jó szeretők vagyunk

Európai szinten vizsgálódva elmondható, hogy az egyes nemzetek tagjai egyértelműen a honfitársaik közül kikerülő szeretőket tartják legtöbbre. A magyarok 28 százaléka gondolja azt, hogy hazai körből kerülnek ki a legjobb szeretők. Az olaszoknak a megkérdezettek 25 százaléka szavazott bizalmat ezen a téren, és 7-7 százalék venne szívesen francia vagy dél-amerikai szeretőt.

A fiatalok szexualitásról kialakított vélekedésében legnagyobb szerepe a kortárs csoportoknak és a szülőknek van, ám ezek fontossága némiképp eltér a kontinens régióiban. Nyugat-Európában megkérdezettek közül a legtöbben (39 százalék) főleg barátok befolyását tartják elsődlegesnek, Közép-Európában viszont a szülők véleménye a legjelentősebb befolyásoló tényező (27 százalék).

A magyarországi vélemények közelebb állnak a nyugat-európaihoz, hiszen honfitársaink legnagyobb hányada (közel 42 százaléka) a kortárs csoportok és barátok fontosságát tartja elsődlegesnek és a fontossági sorrendben csak ezután következik a szülői minta (32,3 százalék). A megkérdezettek 22 százaléka a televíziót és az egyéb médiumokat tartja kiemelkedően véleményformálónak ezen a téren.

Nem vagyunk toleránsak?

A kutatás külön kitért a homoszexualitásról alkotott véleményekre is. A kérdés arra vonatkozott, hogy az egyes nemzetek kevés, vagy éppen elegendő toleranciával viseltetnek-e a magukat másnak vallók iránt. Míg Nyugat-Európában legnagyobb arányban (37 százalék) azok vannak, akik szerint megfelelő mértékű a tolerancia a homoszexuálisok iránt, addig Közép-Európában pontosan ennyien gondolkodnak a témáról ellenkező módon – azaz szerintük túl sok a tolerancia ezzel a csoporttal szemben.
A magyarok véleménye erősen eltér a közép-európai átlagtól: a megkérdezettek közel fele gondolja úgy, hogy túl kevés toleranciát tanúsítanak honfitársaink a homoszexuálisok iránt. A magyar férfiak kevésbé elmarasztalók – 46 százalékuk tartja alacsonynak a tolerancia mértékét, míg nőtársaik esetében ez az arány közel 52 százalékos. Az 50 évnél fiatalabbak több mint fele gondolja úgy, hogy jelenleg nem elégséges a homoszexuálisok iránti tolerancia Magyarországon. A náluk idősebbeknek azonban már csak 44 százaléka vélekedik hasonlóan.

A férfiak nehezebben bocsátanak meg

Nyugat-Európa szigorúbban ítéli meg a hűtlenséget, mint Közép-Európa: az előbbiben 39 százalék azoknak az aránya, akik szerint a házastársi hűtlenség mindig megbocsáthatatlan, míg Közép-Európában közel 5 százalékkal kevesebben osztják ezt a véleményt. Magyarország a viszonylag liberálisan gondolkodók táborába tartozik, ugyanis a magyarok több mint fele néha megbocsáthatónak tartja, ha partneréről kiderül, hűtlen volt hozzá – s ez az arány mind a nyugat-, mind a közép-európai átlagot meghaladja.

A magyar férfiak – talán büszkeségből – inkább veszik zokon a megcsalatást, mint a nők: az urak közül 37 százalék tartja mindig megbocsáthatatlannak a hűtlenséget, míg a hölgyek esetében minden harmadik vélekedik hasonlóan. Meglepő, hogy a 30-49 évesek a legkevésbé szigorúak: míg a többi korosztályban 40 százalékhoz közelít a hűtlenséget megbocsáthatatlannak tartók aránya, addig körükben a 30 százalékot sem éri el.

A férfiak gyakrabban szeretik

A szexuális élet optimális gyakoriságáról szinte egységesen vélekednek az Európa-szerte megkérdezettek: legnagyobb arányban heti 2-4 alkalmat tartanak megfelelőnek – de Nyugat-Európában 6 százalékkal magasabb azoknak az aránya, akik ezt a gyakoriságot tartják optimálisnak.

Magyarországon szinte minden második ember tartozik a 2-4 alkalmat preferálók táborába. Ám a nemek között már különbség rajzolódik ki: míg a férfiak 52 százaléka vágyakozik heti 2-4 együttlétre, addig a nőknek 44 százaléka tartja ezt optimálisnak. Az 50 évnél fiatalabbak többsége szerint szintén a heti 2-4 alkalom a legideálisabb, ám a 18-29 évesek 35 százaléka ennél is gyakrabban összebújna párjával. 50 fölött pedig azok vannak többségben (40 százalék), akik heti egy alkalommal is beérik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A totó helyes tippsora

26. hét: 2, 2, X, 2, X, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 2. Plusz egy mérkőzés: lapzárta után. Tovább olvasom