Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Többségben a demokraták

Az ellenzéki Demokrata Párt szerezte meg a mandátumok többségét az előzetes eredmények szerint az amerikai képviselőházban a keddi félidős kongresszusi választásokon, a szenátusban azonban még nem dőlt el a harc a két párt között.
A francia hírügynökség becslése szerint a képviselőház összetétele a következőképpen alakul: demokraták: 223 mandátum, republikánusok: 201 mandátum. Még el nem dőlt mandátumok száma: 11. A szenátus várható összetétele a választások nyomán: demokraták: 47 mandátum, republikánusok: 49 mandátum, független: 1 mandátum. Még el nem dőlt mandátumok száma: 2. Újraválasztották Joe

Lieberman connecticuti szenátort, aki most függetlenként indult, de továbbra is a demokratákat támogatja. Az amerikai történelemben először női elnöke lesz a képviselőháznak Nancy Pelosi személyében, aki élesen bírálta George Bush elnököt, és új irányvonalat sürgetett Irakban. Hillary Clintont, a volt elnök, Bill Clinton feleségét újraválasztották New York állam demokrata párti szenátorává. Ismert republikánus is győzött: újraválasztották Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzót.
A Demokrata Párt képviselőházi győzelme a szerdai amerikai sajtó szerint mindenekelőtt George Bush veresége, illetve figyelmeztetés az elnöknek. Egyetlen magyarázat van a Demokrata Párt országos méretű felsőházi győzelmére: a bizalmatlanság erőteljes kifejeződése a Bush vezette Fehér Házzal és azzal szemben, ahogy a republikánus többség irányította a kongresszust – írta a The New York Times. „Az amerikaiak szavazataikkal egyértelműen elutasították Bush elnököt és az iraki háborút. Vége a washingtoni egypártrendszernek” – írta a szintén tekintélyes The Washington Post.
Bush elnök tegnap bejelentette, hogy lemond tisztségéről Donald Rumsfeld védelmi miniszter. Utódjául Robert Gatest, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt vezetőjét nevezte meg. Az amerikai elnök kifejtette: megállapodtak Rumsfelddel – akit nagyszerű vezetőnek, barátnak és megbízható tanácsadónak nevezett – abban, hogy „friss távlatokra” van szükség Irakban. Az amerikai demokratáknak a kongresszusi választásokon aratott győzelme ellenére Bush amerikai elnök marad az amerikai külpolitika irányítója – erről biztosította Irakot szerdán az Egyesült Államok bagdadi nagykövete. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

győri eto

MTK

Győr, DAC-pálya, 13.30 ó. V.: Iványi Z. Tovább olvasom