Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Többet ésszel, mint fejszével! Az LMP az egyetemek számának megfelezéséről

A kormány egy huszárvágással felére csökkentené a magyar egyetemek számát - evvel tízmilliárdokat vonna ki a felsőoktatásból és a hallgatói keretszámok is drasztikusan csökkennének.

Ellenzékben a Fidesz még támadta az egyetemi integrációt. Most a megszorításokkal elvenné a fiataloktól a társadalmi felemelkedés esélyét.

A Széll Kálmán-tervben beígért megszorításokkal olyan kitűnő szakmai-oktatási műhelyeket zilálnának szét, mint amilyen a budapesti Corvinus Egyetem, miközben vidéki főiskolák sorát ítélnék lassú halálra. Az egyetemek így ismét csak egy szűk elit újratermelődését biztosítanák. A mobilitási csatornákat lezárják, a fiatalok zömétől elveszik a felemelkedés lehetőségét, éppúgy, mint a Kádár-korszakban.

A megszorítások politikáját tervutasításos nosztalgiával elegyítő Orbán-kormány abba az illúzióban ringatja magát, hogy évtizedekre előre meg tudja mondani, melyik képzésre van szükség, s melyikre nincs. Eközben figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a diploma - és nem csak az elitegyetemen szerzett oklevél, nem csak a mérnökdiploma - rendkívül jó elhelyezkedési lehetőséget biztosít a munkaerőpiacon; a diplomás-munkanélküliség, minden ellenkező híreszteléssel szemben alacsony.

Nemzetközi vállalásunk, de nemzeti érdekünk is, hogy növeljük a diplomások részarányát, e nélkül az érdemi, fenntartható gazdasági növekedés is ábránd csupán.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok - A harmadrendű vádlott családtagjai megtagadták a vallomástételt

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat harmadrendű vádlottjának édesanyja és… Tovább olvasom