Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Több tízezren tüntettek Bush ellen Újdelhiben

Több tízezren tüntettek szerdán Újdelhiben George Bush aznapra tervezett indiai látogatása ellen, miközben az afgán kormány egyik illetékesének közlése szerint az amerikai elnök előtte néhány órai vizitre megáll Kabulban, amiről korábban csak találgatások röppentek fel.
A fehér és fekete zászlókat lengető újdelhi tüntetők jelmondatai között Bushra halált kiáltó is szerepelt. A főleg muzulmánok alkotta tömeg létszámát az egyes források különbözőképpen becsülték fel, a demonstráció rendjéért felelős rendőrparancsnok százezerre tette. A nagy szónoki emelvényen szorongó és szót követelő mintegy kétszáz muzulmán vezető között ott volt és beszélt a tömeghez Radzs Babbar hindu politikus és színművész. Kijelentette: "Indiai lakosok - hinduk és muzulmánok egyaránt - azért gyűltek itt össze, hogy kimutassák haragjukat. Egyetlen üzenetünk van: gyilkos Bush, menj haza!"

Miközben az amerikai elnök továbbra is népszerűbb Indiában, mint sok más országban, jelentős számú indiai tiltakozik politikája, különösen Irak és Afganisztán amerikai megszállása ellen. Bush kedden indult Washingtonból Indiát, majd és Pakisztánt érintő dél-ázsiai körútra, miközben nem hivatalos tájékoztatók szerint Afganisztánt is érinti. Az elnök először látogat a világ legnépesebb demokratikus országába, amivel célja, hogy stratégiai partnerséggé fejlessze az Egyesült Államok és India új keletű barátságát. Mindkét fél reméli, hogy Bush háromnapos tartózkodása alatt megköti Manmohan Szingh kormányfővel a két ország tervezett polgári célú nukleáris együttműködési megállapodását, ami így a látogatás legfőbb pontja volna. Erről elvben tavaly, Szingh júliusi washingtoni látogatásán állapodtak meg, de közben nézeteltérések merültek föl azzal kapcsolatban, hogy India hány atomreaktorát nyilvánítsa katonainak, és hányat polgárinak. Utóbbiakat következésképpen meg kell nyitnia a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) általi ellenőrzések előtt.

A szétválasztást Washington a megállapodás legfőbb feltételének tekinti, de a felek még mindig nem tudtak megegyezni. Egy meg nem nevezett afgán kormánytisztviselő közölte, hogy Bush Indiába érkezése előtt megáll Kabulban, ha a biztonsági körülmények ezt lehetővé teszik. Az elnök Afganisztánban is először járna ebben az esetben. Ha így lesz, találkozik Hamid Karzai elnökkel - közölte az illető. A kabuli amerikai nagykövetség nem volt hajlandó megjegyzést fűzni az értesüléshez. Mindenesetre az afgán fővárosban szerdán szemmel láthatóan megnőtt az amerikai katonai járőrök és a levegőben köröző helikopterek száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosarasbúcsú és váratlan focigyőzelem

Vegyes hétvégét hagytak maguk mögött a soproni „kirakatcsapatok”. Az MKB Euroleasing… Tovább olvasom