Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Több tízezernyi állástalan diplomás

Évről évre nő a végzősök száma, a cégek kereslete azonban megcsappant a közgazdászok, mérnökök iránt. Az 5-10 éve rögtön menedzseri székbe ülő friss diplomások utódai ma a szamárlétra alján vagy munkanélküliként kezdik. 

Mi történt a 90-es évek közepe óta? A rendszerváltás óta több mint duplájára emelkedett az évente felsőfokú végzettséget szerzők száma, az általuk betölthető állásból viszont nem lett több. A 90-es évek első felében, amikor a multinacionális cégek sora jött az országba, még Kánaán volt a magyar munkaerőpiac - mondja Deák Andrea, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Take it Kft. ügyvezető igazgatója. A multik tömegével keresték a felsőfokú végzettségűeket, még a vezetői székekbe is. A kapós vezetői állások azonban mára beteltek, s a harmincasas éveikben járó fiatal főnökök leváltására még sokat kell várni. Marad a természetes fluktuáció, de a világgazdaság lelassulása az elmúlt időszakban a cégek többségét a nadrágszíj összehúzására kényszerítette: eleve kevesebb munkatársat keresnek, s nem szívesen látják a pályakezdőket, akiknek betanítása meglehetősen pénz- és időigényes - hangsúlyozza Deák Andrea. Mostanság legfeljebb a villamos- és gépészmérnökök után kapkodnak a cégek, a közgazdászokkal és jogászokkal Dunát lehetne rekeszteni, s ugyanez a helyzet a marketingesekkel és az értékesítési menedzserekkel.

Azt, hogy manapság hány fiatal diplomás szerez keserű tapasztalatokat a hazai munkaerőpiacon, senki sem tudja pontosan megmondani. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) csupán annyit tud, hogy tavaly szeptemberben a munkaügyi központokban regisztrált 13 ezer felsőfokú végzettségű munkanélkülinek csaknem a fele a húszas éveiben járt, de a harmincas generáció is szép számmal képviseltette magát.

Persze a nyilvántartott munkanélküliek 330 ezres összlétszámához képest ez nem is számítana rossz aránynak, ha nem tudnák nagyon is jól a munkaügyi szakemberek, hogy - különösen a diplomások esetében - milyen csalókák ezek a számok. Becslések szerint még az alacsonyabb képzettségű munkanélkülieknek is csupán a fele regisztráltatja magát, s többnyire csupán addig marad a nyilvántartásban, amíg jár neki valamilyen munkanélküli ellátás. A tapasztalatok szerint a diplomások még ritkábban jelentkeznek a munkaügyi szerveknél.

A diplomás munkanélküliek valóságos aránya valószínűleg lényegesen nagyobb annál, mint amit a statisztikák kimutatnak - fejtette ki lapunknak Falusné Szikra Katalin közgazdász. A diplomások elsősorban azért nem jelentkeznek a munkaügyi kirendeltségeken, mert nem onnan várják problémájuk megoldását. Másrészt a munkaerőpiacon egy diplomásnak nagyon rossz ajánlólevél a munkanélküliség, ezért sokan közülük igyekeznek ezt eltitkolni. Ráadásul a diplomás munkanélküliség a statisztikusok előtt rejtve maradva is növekszik. A rejtett folyamatok egyike például az iskolapadban töltött idő meghosszabbodása: a fiatalok ugyanis gyakran nem kiszélesedett érdeklődési körüktől hajtva vágnak bele a második vagy éppen a harmadik oklevél megszerzésébe, hanem egyszerűen azért, mert első diplomájukkal nem tudtak elhelyezkedni.

Az állásnélküli diplomások arányát így legfeljebb csak megbecsülni tudják a szakemberek. Szikra Katalin például nem lepődne meg, ha a hivatalos létszám háromszorosát, vagy akár négyszeresét tenné ki a valóságban a felsőfokú végzettségű munkanélküliek száma. A becslés szerint akár 30-40 ezer állástalan diplomással kellene számolnunk, s ez aggasztó arány. A szakemberek abban egyetértenek, hogy az elmúlt években rohamosan nő a magasan képzettek munkanélkülisége. Az egyetemi állásbörzék tavalyi pangása markánsan alátámasztotta: ennyi diplomást nem tud felszívni a piac. A kiállító cégek többsége csupán egy-két embert keresett, vagy gyakran egyet sem, s csupán adatbázisába gyűjtögette az életrajzokat. A trendfordulót jól jelzi, hogy a Közgáz őszi állásbörzéjén a legnagyobb sor a Fővárosi Munkaügyi Központ standja előtt kígyózott... 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az özvegy hitt férje életművében

„ A család nevében mondhatom, örülünk annak, hogy Győr emléket állít a férjemnek”… Tovább olvasom