Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Több településen fontolgatják bölcsőde indítását

Harminchét környékbeli bölcsődés jár mosonmagyaróvári intézménybe: a város emiatt – s a költséges fenntartás miatt – segítséget kér a községektől, s kistérségi működtetést szorgalmaz.
Mosonmagyaróváron százötven férőhelyes a bölcsődei ellátás, mely rendkívül költséges alapintézmény. Az elmúlt években nőtt a szolgáltatást igénybe vevő családok száma. A városi óvodákba jó néhány környező településen élő gyermeket is beíratnak. 2006-ban negyvenkilenc kistérségi gyermek járt ide bölcsődébe, idén pedig harminchét. A mosonmagyaróvári önkormányzatnak gyermekenként havi 36 ezer forint kiegészítő támogatást kell hozzátennie az állami normatívához – mondta el Nagy István alpolgármester. Hozzátette: ha a kistérség elveti ezt a javaslatot, akkor az önkormányzat elsősorban a városi gyermekeket részesíti előnyben a bölcsődei felvételnél. „Csak akkor tudjuk felvenni a vidékieket, ha marad még hely.”
Idén a legtöbben – kilencen – Máriakálnokról járnak mosonmagyaróvári bölcsődébe. Gáspár Emma máriakálnoki alpolgármester úgy fogalmazott: ha a havi 36 ezer forintos kiegészítő normatívát nekik kellene fizetniük „bejáró” gyermekeik után, az évi négymilliós terhet jelentene, amit nem tudnának vállalni. Az alpolgármester javaslata az volt: ha ennyire sokba kerül a kiegészítő támogatás, akkor ne vegyék fel a tőlük érkező gyermekeket. Aki szociálisan rászorult, az Máriakálnokon támogatáshoz jut.
„ Több település is gondolkodik bölcsőde beindításán, így Mosonszolnok is” – mondta Török Sándor polgármester. Főleg igaz ez azokban a községekben, ahová nagyobb cégek települtek, s sok női alkalmazottat foglalkoztatnak. „Kistérségi bölcsődék indulhatnának, bővülhetne a kör más településekkel is. A fiatalokat hozzá kell segíteni a gyors visszatéréshez, fel kell vállalni ezt a feladatot” – mondta. A kistérségi ülésen végül megállapodtak: a mosonmagyaróvári egyesített bölcsőde vezetője felveszi a kapcsolatot a huszonhat községgel, s ősszel visszatérnek erre a témára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosítási csalás

Az egyik biztosító nagyobb értékre elkövetett csalás kísérlete miatt tett feljelentést egy győri és… Tovább olvasom