Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Több százmilliós fejlesztés

A borvidék legnagyobb beruházását valósítja meg a Weninger Borászat Balfon. A szemre is tetszetős új feldolgozóüzem és pincészet több százmillió forintba kerül.
Korszerű szőlőfeldolgozó üzem épül Balfon, a Weninger Borászat beruházásban. A szükséges összeget saját erőből és hitelből teremtették elő.

Emberi kéz érintése nélkül

– A mai kor legkorszerűbb feldolgozási technológiáját telepítjük Balfra – mondotta Ferenczy Zsolt, a borászat munkatársa. – Gyakorlatilag teljesen gépesítjük a különböző munkafolyamatokat, amit lehet, automatizálunk, a szőlő gyakorlatilag – szüret után – emberi kéz érintése nélkül kerül feldolgozásra. A cél, hogy a feldolgozás során javítsuk a minőséget.
Az ajtók gombnyomásra nyitnak és zárnak, a pince nem hagyományos értelemben vett pince, mert a feldolgozó mögött, a „földszinten” alakították ki. Itt is minden adott, hogy továbbra is kiváló minőségű borok készülhessenek.
– Fontos szempont volt, hogy megváltoztassuk a munkakörülményeket is – vette át a szót ifjabb Franz Weninger, a balfi birtok irányítója. – Jelenleg összesen huszonhét hektáron gazdálkodunk, ebből huszonkettő a család tulajdona. Egyelőre – bár a feldolgozó és pince lehetővé tenné – nem tervezzük a mennyiség növelését. Továbbra is a minőség az elsődleges szempont. Itt, Magyarországon először a szőlőbirtokot korszerűsítettük, ezután következett a feldolgozás. Szüretre minden elkészül. Sajnos hiába pályáztunk, forráshiány miatt nem kaptunk támogatást, ezért saját erőből és hitelből valósítottuk meg a fejlesztést.

„ Nincs titok”

Franz Weninger arra a kérdésre, hogy minek tulajdonítja boraik kiváló minőségét, azt válaszolta: nincs titok. A termesztésben és a feldolgozás során is a természetességre törekednek. Az ültetvényekben kialakították az ideális tőkesűrűséget, korlátozzák a hozamot, és csak a minimálisan szükséges növényvédelmet alkalmazzák. A feldolgozás során is a kíméletességre törekednek. Az erjedés folyamatában nem használnak például faélesztőt, csak a szőlőben is megtalálható úgynevezett vadélesztőkkel dolgoznak. Fontos a szüret legoptimálisabb időpontjának a meghatározása, a technológiai folyamatok betartása és a tisztaság.
– Mi mindig hittünk abban, hogy Sopronban és környékén komoly borokat lehet készíteni – folytatta Franz Weninger. – Akkor is, amikor sokan azt mondták, nem lehet igazán jó borokat alkotni ezen a borvidéken. Az elmúlt évek minket, és azokat a helyi termelőket igazolták, akik komoly munkába kezdtek. A mostani beruházással egyelőre befejeződnek a nagy fejlesztések, de a folyamatos korszerűsítésről a jövőben sem mondunk le.

Franz Weninger

Franz Weninger 1995-ben Ausztriában az év borásza volt. Magyarországon 1992-ben Villányban, Gere Attilával közösen indítottak borászati vállalkozást. Első balfi birtokaikat – amelyet már ifjabb Franz Weninger irányít – 1997-ben vásárolták. Meghatározó szőlőfajtáik: kékfrankos, merlot, syrah és cabernet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerünk a bosnyák válogatott ellen?

Tovább olvasom