Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Több százezren voltak a Csíksomlyói búcsún

Több százezren vettek részt a csíksomlyói pünkösdi búcsún, amely a történelmi források szerint a a négyszáznegyvenegyedik. Sokan már csütörtökön útnak indultak a székelyföldi településekről, hogy gyalog zarándokoljanak a kegyhelyhez.
A csíksomlyói búcsú eredete történelmi eseményhez kapcsolódik, 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem a székelységet fegyverrel akarta unitárius hitre téríteni. Az összegyűlt székelyek azonban pünkösd szombatján legyőzték a fejedelem hadait, és megvédték katolikus hitüket. Azóta a székelyek minden évben elzarándokolnak Csíksomlyóra.

A csíksomlyói búcsú sajátos hangulatát idézi a templomi csengettyű hangja, a szünet nélkül zúgó harangszó. Jakubinyi György, a gyulafehérvári katolikus főegyházmegye érseke mutatta be az ünnepi szentmisét a Hármashalom oltárnál.

- A mai világban, amikor egészen az államvezetőkig politikai zavarban élünk, amikor szűkebb körünkben is, nemzetünkben a változások utáni látszategység után széthúzás és versengés uralkodik közöttünk, akkor a keresztény ember körülnéz és szilárd pontot keres. Hát ezért jöttünk ide Somlyóra, hogy szent hitünkben találjuk meg a Szűzanya vezetésével az Úr Jézusban azt a szilárd pontot, közös keresztény hitünket, melyben ismét egymásra találunk, és együtt mondhatjuk életpéldánkkal, hogy magasztaljuk, magasztalja lelkem az urat - fogalmazott.

Borbély Gábor, a szentmise szónoka párhuzamot vont a csíksomlyói zarándoklat és Mária zarándokútja, Erzsébetnél tett látogatása között. Példaként állította a gondoktól terhelt emberek elé a Szűzanya hitét, és imára szólítva a zarándokokat, közösen kérték Mária közbenjárását.

A nyugalmazott főesperes-plébános beszédében a nők és az anyák szerepét is méltatta.

Idén is megjelent Csíksomlyón a közélet több ismert szereplője, így például Martonyi János volt külügyminiszter, Vizi E. Szilveszter, a Tudományos Akadémia elnöke, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Tőkés László református püspök, Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jegygyűrű - 2. rész

Az ezüst régen a szegények hűségkarikája volt, ma már használják ezt a különcök, a divatkövetők is. Mivel nagyon puha fém, kizárólag más anyaggal ötvözve készítenek ékszert belőle. Régebben nikkelt használtak ötvözetként, de ma a gyakran előforduló allergiás reakciók miatt inkább rezet alkalmaznak. Tovább olvasom