Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Több száz taxis demonstrált a fővárosban

Több száz taxis gyűlt össze Budapesten, az 56-osok terén szerda délután, hogy tiltakozzanak a fővárosi taxisokra vonatkozó rendelettervezet kapcsán.
Több száz taxis gyűlt össze Budapesten, az 56-osok terén szerda délután, hogy tiltakozzon a fővárosi taxisokra vonatkozó rendelettervezet miatt. Délután két órára a tér megtelt az akcióhoz csatlakozó autókkal.

A rendezvény kezdetén a demonstrációt szervező Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének (TGFSZ) elnöke Farkas Zsolt és a szakszervezet alelnöke, Fábrás Tibor a fővárosi taxizás a hatóságilag rögzített árat és létszámszabályozást követelt. Mintmondták, a rendezvényre a főváros képviseletében, Komáromi Endrét,Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Közhasznú NonprofitKft. ügyvezetőjét is meghívták, ő azonban azt mondta: nincs felhatalmazása arra, hogy részt vegyen a demonstráción. Farkas Zsolt beszédében kiemelte: jelenleg 328 taxi droszt működik a fővárosban 1440férőhellyel, Budapesten összesen 6200-an taxiznak engedéllyel.

Több száz taxis demonstrált Budapesten

A taxisok számát a főváros például úgy korlátozná, hogy ötévesnél öregebb autó ne állhasson munkába, a tízévesnél idősebb taxik pedig álljanak kia forgalomból. Farkas Zsolt elmondta, ezt a szabályozást az újonnan belépőkre elfogadnák, a jelenlegi dolgozókra azonban nem. Fábrás Tiborezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a taxiknak minden évben szigorított műszaki vizsgán kell átmenniük, továbbá véleménye szerint nem is lehet"egy kalap alá venni" a különböző típusú autókat. A tervezetnek ajárművek életkorára vonatkozó része elleni tiltakozásul a demonstráló résztvevői a színpad mellett "roncstemetőt" alakítottak ki: ideparkoltak azok a taxik, amelyek a fővárosi koncepció szerint bérkocsiként nem közlekedhetnének tovább. Ezekre a járművekre a szervezők "roncs" feliratot ragasztottak. Fábrás Tibor az MTI-nek azt mondta, a "kiszuperált" gépkocsik között van mindössze hároméves hibridautó is, miután a csomagtartó mérete alapján nem felelne meg az újszabályozásnak. Fábrás Tibor a fix, hatósági árról elmondta, a korábbanindítványozottnál legutóbb már egy jóval alacsonyabb tarifát javasoltaka fővárosnak: a jelenleg érvényes maximált árat. E szerint a 300forintos alapdíj mellett, nappal 240, éjszaka pedig 336 forintoskilométerdíjért lehetne taxizni a fővárosban, akár leintik, akártelefonon hívták az autót.

A demonstráción részt vevő taxisok eztkevesellték. A TGFSZ elnöke szerint jelenleg mindegy, mit javasolnak,mert a főváros teljesen elzárkózik a fix ár elfogadásától; nem akarjabiztosítani, hogy a taxisoknak kiszámítható jövőjük legyen, az utasokpedig kiszámítható szolgáltatást vegyenek igénybe. A fővárosidemonstráción több taxitársasághoz tartozó autó, illetve úgynevezettmezítlábas - önálló vállalkozó - taxisok is részt vettek. Farkas Zsoltelmondta: a taxitársaságok vezetőinek többsége támogatja a fix tarifát.

A TGFSZ alelnöke az MTI-nek kifejtette: a fővárosi koncepció többrészével ugyanakkor egyetértenek. Példaként említette a Budapestentevékenykedő fuvarszervező irodákkal kapcsolatban a kauciómegszüntetését, valamint a környezetvédelmi törekvéseket, csak - mintfogalmazott - a sorrenddel van gond. A létszámszabályozást, és a fixtarifa bevezetését követően, amikor már "értéket képvisel az engedély,és meg tudnak belőle élni", akkor meg tudnak felelni a szigorúelőírásoknak is. Az 56-osok terén tartott demonstráció rendben értvéget. A térről távozó taxisok dudálva adtak hangot tiltakozásuknak.

Fábrás Tibor a rendezvényt zárva azt mondta, nem szeretnének hosszabbidőt tölteni azzal hogy "újra és újra pogácsák és kávék" mellettbeszéljék át a már többször tárgyalt koncepciójukat. Ha nem oldódik mega helyzet, folytatják a demonstrációt. A következő alkalommal viszontmár "nem maradnak helyben" autóikkal - jelentette ki.

Olvasóink írták

  • 1. pancser 2011. szeptember 21. 16:28
    „Takszis blocád, na jól nézünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többet költenek a magyarok az egészségükre

A magyar lakosság egyre többet fordít egészsége megőrzésére, illetve visszanyerésére - derült ki a… Tovább olvasom