Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Több száz katona demonstrált a Kossuth téren

Több száz katona vett részt a Honvédszakszervezet demonstrációján hétfőn délután a fővárosi Kossuth téren. Az érdekképviselet a cafeteria-juttatások, illetve a szolgálatteljesítéssel összefüggő "költségkímélő elemek", így például a lakhatási támogatás megadóztatása ellen tiltakozott.
A körülbelül ötszáz, egyenpólóba és terepnadrágba öltözött katona látványosan, dobszóra és alakzatban vonult be délután négy óra után az Országház előtti területre. Ott oszlopokban sorakoztak fel a Parlament épülete előtt felállított színpaddal szemben. A demonstráción képviseltette magát a Liga Szakszervezetek és a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének több tagozata, így például a Rendészeti Védegylet, a Tűzoltók és Polgári Védelmi Dolgozók Szervezete. A demonstráción Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke arról beszélt, hogy a válság miatti intézkedésekből a katonák sem maradhatnak ki. Hangsúlyozta azonban, hogy a terheket arányosan kell elosztani. A katonáknak annyival legyen könnyebb, amennyivel többet tesznek - fogalmazott.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke támogatásáról biztosította a katonákat. Mint mondta, reméli, hogy sikeres lesz a megmozdulás, ha viszont nem, akkor ez csak figyelmeztető demonstrációnak számít. Azt pedig más is követheti - fogalmazott.

Az érdekképviselet egy petíciót is megfogalmazott, amelyben elfogadhatatlannak nevezik, hogy a válságkezelő kormányzati lépések egyik legnagyobb vesztesei a katonák. Miközben ugyanis a sorozatos átszervezésekből és létszámleépítésekből adódóan egyre nagyobb terhek rakódnak a hivatásosokra, az illetmények reálértéke folyamatosan csökken. Számításaik szerint a tervezett intézkedések hatására egy szerződéses katona esetében a 2002-es bérrendezés szintjéhez képest 30-35 százalékos illetménycsökkenést eredményeznének az elvonások.

A petíció szerint tiltakoznak - a többi között - a 13. havi juttatás megvonása, a cafetéria és például a lakhatási támogatás megadóztatása ellen. A dokumentumot Szollár Domokos kormányszóvivőnek és Bocskai Istvánnak, a Honvédelmi Minisztérium szóvivőjének adtak át. Szollár Domokos az átadás után annyit mondott, hogy továbbítja az illetékeseknek. Bocskai István ezt szintén kijelentette és hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium az elmúlt két évben a szakszervezettel aláírt megállapodást teljesítette. Leszögezte, a múlt héten már egyeztetések kezdődtek az érdekképviselettel. A demonstráció délután öt óra után ért véget.

Olvasóink írták

 • 6. bugriskin 2009. június 23. 14:57
  „"Ők is a fejükre estek" mintájára ´"Abszolút erő-sek va-gyunk!”
 • 5. Rézfejű 2009. június 23. 13:39
  „Remélem, énekelték közben, hogy: Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére! :)”
 • 4. Ing.Böck 2009. június 23. 10:16
  „Vajon azok is résztvettek akik a hamisított nyelvvizsga miatt ki lettek zárva ?
  Mert erröl nem hallunk semmit !!”
 • 3. bugriskin 2009. június 23. 09:39
  „Minek pitiznek, hisz náluk a hatalom a fegyver! Hogy védik ezek meg a hazánkat,ha arra kerül a sor? Talán tüntetnek a felvásárlók ellen az országház előtt?”
 • 2. Freddy01 2009. június 22. 23:49
  „Azért demonstrálnak, mert a felvételi irodából kilépve, nem mehetnek rögtön nyugdíjba..
  Hát ez tényleg tarthatatlan állapot...”
 • 1. Goldmund 2009. június 22. 22:42
  „Pontosan azt vonták meg tőlük, amit mindenki mástól. Akik persze nem 25 év szolg. idő után mennek nyugdíjba, hanem kb. 40 évnyi munka után.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgáskorlátozott parkolási igazolvány: szigorítást kérnek

Az Országgyűlés határozatban kéri fel a kormányt a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványaira… Tovább olvasom