Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Több száz átkelő

az első napon

Nem volt hiábavaló az elmúlt másfél év küzdelme, hiszen pénteken végre személyautóval is átkelhetett a hegyeshalmi kishatáron a levéli Nagy Attila. A férfi abban bízik, hogy végleges marad ez a megoldás.
– Hosszas vajúdás után végre megszületett a gyermek és reméljük, hogy fel is fog nőni – foglalta össze gondolatait a levéli Nagy Attila, miután pénteken több száz társával együtt személyautóval is átkelhetett a hegyeshalmi kishatáron (K2).
A Kisalföldben elsőként 2004 szeptemberében adtunk hírt arról, hogy a levéli férfi aláírásgyűjtésbe kezdett a határátlépés megkönnyítése érdekében, s ekkor merült fel egyik lehetséges megoldásként a régi átkelő megnyitása is.
Lapunkban az elmúlt mintegy másfél évben összesen több mint húsz alkalommal foglalkoztunk a kishatár megnyitásának ügyével és Nagy Attila már-már szélmalomharcnak tűnő küzdelmével. Most, az „alagút” végéhez érve arra kértük a levéli férfit, vonjon mérleget az elmúlt másfél év történéseiről.
– Több mint tizenöt éve dolgozom Ausztriában, így több száz sorstársammal együtt naponta szembesültem a határátlépés nehézségeivel. Hazánk uniós csatlakozásától azt is vártuk, hogy megoldódik ez a probléma, a gyakori sorban állás, ám nem így történt. Ekkor döntöttem úgy, hogy megpróbálok tenni valamit a helyzet javítása érdekében. Az esetleges megoldási lehetőségek sorában merült fel a K2 megnyitása.
– Az elmúlt másfél évben alulról kezdve végigjártam az összes létező hivatali utat mind magyar, mind pedig osztrák részről, sőt, még Brüsszelhez is fordultam. Már külön padlást kellett nyitni a különböző helyekről érkező ígéreteknek, ám az eredmény elmaradt. Az ügy megoldásán sokat lendített az autópálya fizetőssé tétele, hiszen így még nagyobb lett a nyomás egy alternatív útvonal biztosításáért.
– Az elmúlt napokban – mióta kiderült, hogy megnyitják az átkelőt – nagyon sokan hívtak fel telefonon, hogy megköszönjék az elért eredményt. Ennek ellenére nem gondolom azt, hogy az én érdemem lenne. Az elmúlt másfél évben nagyon sokan segítettek és kiálltak a jó ügy mellett, gyűjtötték az aláírásokat vagy eljöttek a figyelemfelhívó megmozdulásokra. A Kisalföldnek is oroszlánrésze volt a végső megoldás elérésében, hiszen a lap hasábjain tárták a nyilvánosság elé elsőként a problémát és a másfél év alatt objektíven végigkísérték a történéseket. Úgy gondolom, nem az a fontos, hogy kinek az érdeme. Az a lényeg, hogy megnyílt végre az átkelő.
– Bár a petíciókat az ország minden részéből aláírták, közülük sokaknak nem hozott eredményt ez a határnyitás. Mégis úgy vélem, jó megoldás, hogy a csak határ menti térségben élők számára nyitották meg az átkelőt. Ellenkező esetben nem oldódott volna meg az eredeti probléma és itt is hosszú várakozások alakultak volna ki. Most már csak abban bízom, hogy ez a megoldás végleges marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fideszes jelöltek szereztek mandátumot

Megyénk hét választási körzetéből háromban már biztos nincs szükség második fordulóra. A Fidesz-KDNP jelöltjei közül dr. Medgyasszai László, dr. Áder János és Ivanics Ferenc első körben megszerezte parlamenti mandátumát. A választókörzetek, listák részletes eredményeit összeállításunkból megismerheti. >>> Tovább olvasom