Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Több mint háromszáz volt a halottak száma

– A helybéliek azt hitték, Sopron iskolavárosként a béke szigete, senki nem fogja bombázni, miközben amerikai felderítőgépek 1944 tavasza óta légi felvételeket készítettek a városról. A szövetséges erők részéről 1944. december 6-án végrehajtott légitámadás rendkívül felkészületlenül érte Sopront – fejtette ki ifj. Sarkady Sándor helytörténész, az egyetemi könyvtár főigazgatója. – Amerikaiak két bombázó ezredének több mint hetven B-24-es Liberator típusú repülőgépe szórta le halálos terhét a városra. Délelőtt 11 óra 25 perctől bő fél óra alatt, legalább hét hullámban összesen hétszáznál is több – egyenként 246 kilós – rombolóbomba hullott a vasútra, a vasút környéki településrészekre, emellett a történelmi belvárosra, a Várkerületre és még a Fő tér közelébe is. Igen nagy volt a pusztítás a Felsőbüki Nagy Pál utcában, a Várkerületen, a Csengery utcában, a Mátyás király, a Szent György utcában, és foghíjassá vált a Deák tér is. A gyakorlatilag elenyésző erőt képviselő légvédelem semmiféle veszélyt nem jelentett a bombázóknak, valamennyi támadó repülőgép sértetlenül indult vissza az észak-itáliai támaszpontokra. A visszaérkező gépeket másnap már más célpontok ellen vetették be.

– A jelenlegi kutatások adatai szerint az 1944. december 6-i bombázásnak összesen több mint háromszáz halottja volt. Tudomásunk van arról is, hogy sokan később haltak bele sérüléseikbe.
A Sopront ért légi csapások hamarosan folytatódtak: december 18-án több mint harminc repülőgép, 19-én újabb hat bombázó támadta Sopront. Ezt követően 1945. február 21-én, március 4-én bombázták a várost a szövetségesek, míg az oroszok március 28–29-én hajtottak végre nagyobb légitámadást. Összesen kilenc légi csapás érte Sopront és környékét, több mint 2200 halottat követelve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom