Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Több mint egymilliónyit adakoztak

Hangversenyt rendeztek a közelmúltban a győri városházán a rákos betegek kezeléséért életre hívott Regionális Onkológiai Alapítvány javára. A koncerten és az azt követő néhány nap alatt 1,2 millió forint gyűlt össze.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a győri kórházban csupán egy gép áll rendelkezésre négy megye daganatos betegeinek sugárkezelésére. A koncert helyszínén 70 ezer 800 forintot adományoztak a megjelentek, s a jó szándékú emberek csekken további 1,1 millió forintot utaltak át támogatásként – mondta érdeklődésünkre dr. Pintér Tamás. A Petz Aladár Megyei Oktató kórház onkoradiológiai osztályvezető főorvosa a Kisalföld érdeklődésére elmondta: tervek már vannak, de még nem döntöttek arról, hogy mire fordítják ezt az összeget. Az azonban bizonyos, hogy a betegek életminőségének javítására költik a pénzt.
Győrben három éve jött létre a rákbetegek helyi egyesülete.

Dr. Zaupper Tamásné elnök és számos alapító maga is érintett volt a betegségben. A jelenleg 120 tagot és számos segítő hozzátartozót számláló szervezet azóta már egy támaszadó irodát is nyitott a sorstársak számára. A Rákóczi utca 10. szám alatti épületben hétfőn és kedden délelőtt tíz és délután kettő, szerdán és csütörtökön délután egy és öt óra között segítenek a betegeken lelki, dietetikai, orvosi és jogi tanácsokkal. A daganatos páciensek a tapasztalatok szerint sokkal könnyebben megnyílnak azok előtt, akik egykor maguk is a rákkal küzdöttek.

Az iroda ismertsége folyamatosan nő, hetente 15 – 20 érintett keresi fel. A betegek bizony gyakran panaszkodnak, többek között arra, hogy heteket kell várakozni a CT-vizsgálatra, a sugárkezelésre. Az egyesület pályázati pénzekből, szponzori és önkormányzati segítséggel tartja fenn magát. Gondot jelent az is, hogy az onkológusok zöme nem támogatja a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények szedését. Az irodában ezekről is tájékoztatják a betegeket.

Győrben egy éve működik egy harminctagú kontrollcsoport, akik a Flavin 7 nevű szert kapják ingyenesen. Felülvizsgálatukat dr. Fias István végzi, akinek jó tapasztalatai vannak e készítményről. A táplálékkiegészítőt – bár megelőzésre is kiváló – elsősorban a nagyon súlyos daganatos betegeknek adják. Ezt a kemoterápiás, sugár- és gyógyszeres kezelés mellett szedik az érintettek, akiknél étvágyjavulást s az immunrendszer megerősödését idézi elő a szer. Fias doktor hozzátette: a Flavin 7 fogyasztását a többi győri onkológuskollégája sem ellenzi.

Korábban:

Áldatlan állapotok (2002.05.27.) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapokig temetetlenül

Két, több mint harminc napja temetetlen holtat tároltak (tárolnak) a megye egy-egy intézményében… Tovább olvasom