Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Több mint egymillió közműhátralékos

Az elmúlt hat évben a lakossági közműtartozások szinte megduplázódtak, a közműhátralékosok száma több mint egymillióra nőtt - írta a Népszabadság az Esély című társadalompolitikai folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányra hivatkozva.

Az elmúlt hat évben a lakossági közműtartozások szinte megduplázódtak, a közműhátralékosok száma több mint egymillióra nőtt - írta a Népszabadság az Esély című társadalompolitikai folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányra hivatkozva.

A lap hétfői számában megjelent cikk szerint miközben nő a közműdíjakat fizetni nem tudók száma az adósságkezelő szolgáltatás igazságtalan: a települések mindössze négy-öt százalékában elérhető. Az előre fizetős mérőórák terjesztését pedig az energiaszolgáltatók nem szorgalmazzák. A 2009-es kutatás alapján készült tanulmány szerzője, Herpai Balázs jogász leszögezi: az adósságkezelés ellenére a lakossági eladósodottság mértéke jelentősen nőtt.

Hat éve az áram-, a gáz- és a távhőszolgáltatók felé összesen 596 ezer ember tartozott valamekkora összeggel, tavaly már egymillió 129 ezren. A 2009. június 30-i állapot szerint az adatközlő vállalatok által ellátott lakossági fogyasztók (4.963.137 fő) több mint 11 százaléka (555.652 fő) rendelkezett határidőn túli hátralékkal. Az egy főre jutó hátralék átlagos összege 32.407 forint volt olvasható a tanulmányban az áramszolgáltatók felé tartozó fogyasztók arányáról.

A legtöbben olyanok vannak ebben a tömegben (24 százalék), akiknek a lejárt tartozása már három–hat hónapos. A gázszolgáltatásnál a közel 3,3 millió fogyasztó 14 százalékának volt hátraléka. Az egy főre jutó tartozás összege közel 34 ezer forint volt. A legnagyobb arányt a tartozók között azok alkotják (24 százalék), akik egy éven túli hátralékkal rendelkeznek. A távhőszolgáltatásba kapcsolt fogyasztók 23 százaléka rendelkezett határidőn túli tartozással.

Az egy főre számított tartozás az összes energiaszolgáltató közül itt a legmagasabb, 88.503 forint. A hátralékos fogyasztók aránya a távhőszolgáltatásnál a legmagasabb, ahogy a hosszú távú tartozások is a távhő esetében gyakoribbak.

A tanulmány magyarázata szerint ennek az az oka, hogy az áram és a gáz esetében a hátralékost három hónap tartozás után kikapcsolják a szolgáltatásból, ezt a szankciót a távhőszolgáltatók nem tudják alkalmazni.

Ráadásul a rossz minőségű lakásokban a szigetelés is rossz, így könnyen elszalad a fűtésszámla. Herpai Balázs kiemeli: a 2003-as adatokkal összehasonlítva megállapítható, hogy jelentősen emelkedett a rezsiszámláikat fizetni képtelen családok száma. Az áramhátralékosok 66 százalékkal vannak többen, mint hat éve, a gáztartozással rendelkezők száma pedig közel a hétszeresére emelkedett.

Ezt az óriási emelkedést a tanulmány a gáz árának növekedésével magyarázza: ez hat év alatt a háromszorosa lett. Herpai szerint a hátralék felhalmozódásának megakadályozását célozza a lakásfenntartási támogatás, csakhogy a lakásfenntartási támogatást kevés helyen nyújtják természetben, így a készpénz belefolyik a családi kasszába, és általános jövedelemkiegészítésként funkcionál.

A szociális törvény rendelkezik az adósságkezelési szolgáltatásról, amely akkor nyújt segítséget, ha már összegyűlt egy nagyobb összegű díjhátralék. A teljes tartozásnak egy részét az adós önrészként (25 százalék) vállalja, a fennmaradó részt (75 százalék) pedig kipótolja az önkormányzat.

Azonban ennek a 75 százaléknak a 90 százalékát visszaigényelheti az államkincstártól a település. A törvény viszont csupán a 40 ezer lakos feletti városok számára teszi kötelezővé e szolgáltatást, a többi településen a képviselő-testületre bízzák a döntést. Így a települések mindössze 4-5 százalékában érhető el ez a szolgáltatás.

Az egyre szegényebb önkormányzatok ugyanis maguktól nem kérnek újabb feladatokat, sokuk a plusz egy adósságkezelő munkatárs egyéves bérét sem lennének képesek kigazdálkodni. A tanulmány kiemeli, hogy a legnehezebb körülmények közt élőket speciálisan védené a törvény az előre fizetős mérőberendezésekkel, ami segítség lehet a hátralékok felhalmozódása ellen.

Viszont ebből csak néhány száz van, azért is, mert a szolgáltatók nem érdekeltek ezek felszerelésében - jegyzi meg a cikkben Győri Péter szociálpolitikus.

Olvasóink írták

 • 5. Nagy3845 2010. december 27. 15:21
  „Íme a szociáldemokraták alkalmasságát bizonyító kormányzás egyik eredménye. A Jobbik meg megbuherálta a félkarú rablókat, ugye?”
 • 4. Gab2000 2010. december 27. 14:05
  „janika

  Nem tudom, hogy te melyik szolgáltatónál vagy de azt kell tenni, hogy bemenni hozzájuk és módosítani a szerződésedet havi elszámolásra neten regisztrálni és már küldheted is az óra állásokat és csak azt számlázzák ki amit beküldesz
  Nálam így megy pannon-víz, E-on, DGf Szuez”
 • 3. janika 2010. december 27. 13:30
  „Van aki már rég leszokott a gázfűtésről, de a szolgáltató még sem hajlandó a havi fogyasztás szerint számlázni. Hiába küldi el a fogyasztó a mérő állását a gázmű még is a dupláját számlázza a valós fogyasztásnak, sőt még megtetézi majd ugyan annyi alap díjjal!”
 • 2. annobon 2010. december 27. 12:18
  „1-hez: igen, ez a lényeg sajnos, hogy pl. társasházakban, ahol nem lehet lakásonként kikapcsolni mondjuk a távfűtést, a rendes fizetőkön "hozzák be" a kieséseket...”
 • 1. 01010 2010. december 27. 09:28
  „Minek fizetni !!!!
  Ha összejön a hátralék majd elengedik nekik ....a fizetőkön meg behajtják....pl.:Móvár távfütés melegvíze
  jön az e o n "hátrányoshelyzetűek" támogatása 50%ingyenesség”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapesti tűzoltók csörlőztek ki egy elakadt hókotrót Zsámbék és Páty köz

Budapesti tűzoltók csörlőztek ki egy elakadt hókotrót vasárnap este a Zsámbék és Páty közötti úton -… Tovább olvasom