Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Több mint egy hónapja van áram nélkül számos koszovói szerb kolostor

A szerb ortodox egyház harminc intézménye több mint egy hónapja áram nélkül van Koszovóban, s mint egy helyi egyházi tisztségviselő hétfői nyilatkozatából kiderült, egyelőre nincs esély a probléma megoldására.
A magát függetlennek nyilvánító Koszovó fő áramszolgáltatója azért kapcsolta ki több kolostorban, más egyházi létesítményben a villanyt, mivel azok nem fizették a számlát.

Mint Radoslav Jankovic, a raska-prizreni egyházmegye illetékese a Tanjug hírügynökséggel közölte, ez ezután sem áll szándékukban. "Nem ismerjük el a koszovói villamosműveket (KEK), s szerintünk a szerb ortodox egyház koszovói szent helyei Szerbia kulturális kincsei. Ezért a problémát a Koszovó ügyeivel foglalkozó belgrádi minisztériumnak kell megoldania" - mondta.

"Azzal, hogy nem írtunk alá megállapodást a KEK-kel, államunk integritását védtük. Ezután is elutasítjuk ezt, mert ha megtennénk, hagynánk, hogy besoroljanak bennünket az általunk el nem ismert független Koszovó intézményrendszerébe - közölte, hozzátéve, hogy a koszovói szerb egyházi intézmények szeretnének áramot kapni, s fizetni érte, de nem a koszovói áramellátó rendszert "bitorló" koszovói elektromos műveknek.

A belgrádi sajtó már többször megírta, hogy vezetékes áramellátás híján a legfontosabb koszovói szerb egyházi intézményekben, például a gracanicai kolostorban, a helyi egyházfő, Artemije püspök székhelyén olajüzemű áramfejlesztőkkel állítanak elő áramot.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. október 06. 06:34
    „Az örök fényesség már nem világít a híveiknek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stabilizálódik a fogyasztói bizalom

Stabilizálódik a fogyasztói bizalom a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös felmérésének… Tovább olvasom