Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Több millió titkos irat vált hozzáférhetővé

Harminc év minden minősített adatát felülvizsgálták a közigazgatásban, az egymásra pakolva csaknem 14 kilométer magas papírhalmot jelentő több mint nyolcmillió irat egy részének minősítését feloldották, így ezek, ha nem is válnak a jövőben sem azonnal könnyen megismerhetővé, a levéltárakban kutathatók lesznek - írta pénteki számában a Népszava.
A lap közlése szerint az 1980 januárja és 2010 áprilisa között keletkezett összes - titkosnak, bizalmasnak számító - irat újraértékelése hatalmas munka volt: már 1995-ben meg kellett volna kezdeni, de nemhogy a törvény szabta 1999. végi határidőre nem végeztek vele, sok érintett szervezet el sem kezdte addig a dokumentumok tanulmányozását. Ezért 10 évvel kitolták a határidőt, ám az még így is kevésnek bizonyult.

A kormány a "nemzeti minősített adatok" idén június végére befejezett felülvizsgálatáról szóló jelentést szeptember 18-i ülésén tárgyalta és vette tudomásul.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tájékoztatása szerint "a felülvizsgálat eredményeként a közigazgatásban kezelt minősített iratok 57 százaléka vált nyílttá".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

További időt kért az ír gázoló

Újabb két hét gondolkodási időt kért Tobin, hogy eldöntse, hajlandó-e Magyarországra jönni megkezdeni a 2002-ben kirótt büntetésének letöltését. Tovább olvasom