Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Több lesz a parlamenti eljárás az új házszabállyal

A Fidesz szakpolitikusa szerint az új házszabállyal több lenne a parlamenti eljárás a törvényjavaslatok megtárgyalása során, nem pedig kevesebb.
Gulyás Gergelyt az Országgyűlésnek beterjesztett új házszabályjavaslatról kérdezték szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az elképzelések szerint a 2014-es parlamenti ciklustól kezdődően a módosító indítványokat előbb a jelenlegieknek nagyjából megfelelő szakbizottságok tárgyalnák, majd az újonnan létrejövő törvényalkotási bizottság elé kerülnének.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ezt követően még a plenáris ülésen is lesz vita, vagyis összességében több és alaposabb vizsgálati lehetőséget biztosítanának - különösen az ellenzéki frakcióknak - a törvényhozás során.

Elmondta azt is, hogy az új házszabály nem érinti az ülésezési rendet, ahogyan a jelenleg hatályos rendelkezések sem. Az előterjesztés indoklásában is az olvasható, hogy a javasolt új eljárásrend alkalmazható egy-, két- vagy háromhetes ülésezési rendben is.

A tervek szerint az új szabályozás tartalmazza majd emellett azt, hogy az Országgyűlés ülésének "kezdéseként az ülést vezető elnök elnöki emelvényre érkezésekor az ülés résztvevői felállva köszöntik a választópolgárok közösségét". Erről Gulyás Gergely azt mondta, helyes, ha a képviselők megtisztelik ezzel a választópolgárokat.

A fideszes képviselő összegzése szerint az új házszabályra azért van szükség, mert az eddigit nem lehetne alkalmazni a jövőre már csak 199 tagú Országgyűlés működésére, ráadásul az új parlamentnek már nemzetiségi képviselők, szószólók is tagjai lesznek, így az ő státuszukat szintén szabályozni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a vártnál is jobban nőtt a gazdaság

Minden okunk megvan a bizakodásra - mondta Zsigó Róbert, a párt szóvivője. Tovább olvasom