Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Több feljelentést tett az APEH

Az APEH területi szervei és központi hivatala 2005-ben 291-gyel több büntetőügyben tettek feljelentést, mint az előző évben. Az 1289 feljelentésben 1943 büntető tényállás szerepelt.
Tavaly 529 adócsalás, 297 csalás, 368 közokirat-hamisítás, 414 magánokirat-hamisítás, 110 esetben a számvitel rendjének megsértése, 71 zártörés, 62 gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása, illetve 27 csődbűntett miatt került sor büntető feljelentés megtételére – közölte az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága.

2005-ben az elkövetési érték kiugróan magas, 27,7 milliárd forint volt. Ennek egyik oka, hogy általánosságban emelkedett az egy feljelentésre jutó elkövetési érték: 21,5 millió forint, ami jelentős növekedést mutat a 2004. évi 12,7 millióhoz viszonyítva. Három esetben pedig milliárdos összeget meghaladó elkövetési érték szerepelt a feljelentésekben. A legnagyobb elkövetési érték 1,64 milliárd forint adó- és társadalombiztosítási csalás, illetve csalás bűntett gyanúja miatt; a második legmagasabb összegű elkövetési érték adócsalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt 1,34 milliárd forint.

Fiktív számlakibocsátások, valamint az ilyen bizonylatokra alapítottan gyakorolt áfa adólevonási jog – ezek jellemző tényállások, amelyek megalapozták a bűncselekmények elkövetésének gyanúját. Az utóbbi időszakban gyakran került sor feljelentésre az adócsalás különös, végrehajtással kapcsolatos fajtája miatt. A Btk. 310. § (5) bekezdése szerint ugyanis büntetendő az, aki a megállapított adó meg nem fizetése céljából téveszti meg a hatóságot, ha ezzel az adó behajtását jelentősen késlelteti, vagy megakadályozza.

Ezeknél az eseteknél az adós a végrehajtási eljárást, adótartozásának behajtását különbözőképpen, például az ingó-, illetve ingatlanvagyon értékesítésével akadályozta, vagy késleltette. Az elmúlt évekhez viszonyítva növekvő tendenciát mutatott a közokirat-hamisítások száma. Itt az esetek döntő többségében az adózók hamis jövedelemigazolásokat nyújtottak be kölcsön igénylésére a pénzintézetekhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztotta a földön fekvő áldozatát

Megvert egy 15 éves fiút, majd a földön fekvő áldozatát ki is fosztotta egy ismeretlen vasárnapra… Tovább olvasom