Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Több feladatot kap jövőre az APEH

Jövőre jelentősen bővülnek az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) feladatai, és változik az adóhatóság szervezeti felépítése is – mondta el Juhász István, az APEH elnökhelyettese a KPMG adókonferenciáján.
Az egyik jelentős pluszfeladat, hogy a kormány az eddigi évi 500-600 vagyonosodási vizsgálattal szemben jövőre 10 ezer ilyen vizsgálatot vár el az adóhatóságtól, amihez kapacitást is kap, létszáma 500 fővel bővül.
Az elektronikus bevallás kiterjesztése valamennyi munkáltatóra és kifizetőre nagy kihívás lesz 2007 januárjától az APEH számára. Ezzel kapcsolatban Juhász felhívta a figyelmet: jövőre számos kedvezmény segíti a „kicsiket" abban, hogy ehhez könyvelőcég segítségét vegyék igénybe.

Az APEH területi igazgatóságainak száma jövőre 23-ról 7-re csökken. Lesz egy központi igazgatóság is, amely az országos illetékességű ügyeket kezeli, s hozzá tartozik majd a 650 kiemelt adózó (2,2 milliárd forint adóvonzattal).

Jövőre az APEH-ba integrálódnak az illetékhivatalok. Az adóhatóság arra törekszik, hogy az ügyfelek ne érzékeljék az átalakulást, ezért szeretnék az ügyfélszolgálati tevékenységet minél gyorsabban integrálni. Az APEH 2008-ra szeretne egységes illetékeljárást kialakítani.

Az adóhivatalba integrálódik a Szerencsejáték Felügyelet is. Ennek kapcsán az adóhatóságnak olyan sajátos feladatoknak kell majd megfelelnie, mint a játékosok védelme, a koncessziós tevékenység vagy például a szabálysértési eljárások lefolytatása.

A jövő évtől az adóhatósághoz érkeznek a foglalkoztatotti bejelentések is. Az APEH haladéktalanul feldolgozza a bejelentéseket, és naponta akár többször átküldi elektronikusan az adatokat az OEP-hez és az OMMF-hez – ígérte az elnökhelyettes.

A magán-nyugdíjpénztári bevallásokat és befizetéseket is az APEH fogadja majd a jövő évtől. Ez a változás Juhász István szerint a munkáltatóknak és a pénztáraknak nagy könnyebbséget, az adóhivatalnak pedig kicsivel több munkát jelent. A pénztári befizetéseket nem lehet majd más adószámlára átvezetni, de a tévesen pénztári számlára utalt adót visszaveszik majd.

Bár szó volt róla, nem szűnt meg az ADAM, vagyis az adóhatósági adómegállapítás, csak a munkáltatói adóelszámolás. A munkáltatók azért nem maradtak feladat nélkül, ugyanis nekik kell majd a nyilatkozatokat átvenniük és továbbítani az adóhatósághoz – derült ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totóeredmények

47. hét: 1, X, 2, 1, 1, X, 1, 1, 1, 1, 2, X, X + lapzárta után. Tovább olvasom