Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Több ezer megvert, elhanyagolt gyerek Magyarországon

Magyarországon évente körülbelül harminc gyerek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás miatt.
A KSH adatai szerint 2010-ben több mint 190 ezer veszélyeztetett gyereket tartottak nyilván. Fizikai bántalmazástól több mint 2300, érzelmi bántalmazástól több mint 4500, szexuális bántalmazástól pedig 240 gyerek szenvedett.

Fizikai elhanyagolás miatt 13 ezer, érzelmi elhanyagolás miatt pedig több mint tízezer gyereket gondoztak. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, a szakemberek becslése szerint Nyugat-Európában egy feltárt esetre 10, Magyarországon pedig 25 jut.

- A bántalmazás sok esetben vezet öngyilkossághoz, csak tavaly 50 fiatalkorú lett öngyilkos, a kísérletek száma ennek körülbelül tízszerese - mondja Kovács Zsuzsanna, gyermekorvos, programvezető. Hozzáteszi: majdnem 7500 gyerek pedig eltűnt, amiben nagy valószínűséggel szintén közrejátszhattak az otthoni állapotok.

Nemzetközi összehasonlítás utoljára 2003-ban készült, akkor a 27 OECD-ország közül Magyarország hátulról a negyedik helyet foglalta el a százezer gyerekre jutó bántalmazás, elhanyagolás miatt meghalt gyerekek számát tekintve.

Kovács Zsuzsanna emlékeztetett: Magyarországnak nemzetközi kötelezettségei vannak a területen, többek között az ENSZ felé, idén új ENSZ-irányelv is készült a gyermekbántalmazás megelőzéséről. - Megfelelő hazai jogszabályok is vannak, el lehet velük büszkélkedni. Mi voltunk például a tizennegyedik ország a világon, ahol kimondták a testi fenyítés tilalmát, de ez csak papíron működik - teszi hozzá.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet éppen ezért indította el mától a gyermekbántalmazás.hu-t, az első magyar nyelvű honlapot ebben a témában.

A teljes cikket olvassa el a nol.hu oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenáll az európai adósságválságnak a forint

Kissé gyengült a forint szerda kora délután a bankközi piacon, az euróval 265,15 forinton… Tovább olvasom