Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Több ezer köbméter hulladék feltöltés címén

Egy körülbelül száz méter hosszú, hat méter mély és huszonöt méter széles gödröt zömében építési hulladékkal töltenek fel évek óta Győrújbaráton. Az új képviselő-testület szerint ezt a legkevésbé sem szabadott volna hagyni, a jegyző – komoly viták után – a vizsgálat idejére leállíttatta a feltöltést.
Győrújbaráton a Mátyás király körút és a Part utca tengelyében van – illetve már csak volt – egy száz méter hosszú, 25 méter széles és hat méter mély gödör. Sokan régen is oda hordták a szemetüket – persze engedély nélkül. Az önkormányzat lépett, így a rendezési tervben már az szerepel, hogy ezt a gödröt fel kell tölteni: egyrészt azért, hogy a két út között legyen összeköttetés (ez több ottani telektulajdonosnak is az érdeke); másrészt pedig azért, hogy a közműveket ebbe a feltöltött árokba el lehessen helyezni. Eddig nem is volt probléma ebből.

Új testület új kérdésekkel

A Győr melletti faluban októberben új képviselő-testület állt fel, amelynek szinte minden tagja új. Ezt tudni kell ahhoz, hogy értsük, miért lett a gödörből most „ügy”. Merthogy a feltöltés már 2004 óta zajlik, egy vállalkozó zömében építési hulladékot hord oda folyamatosan. Az új testület tagjai azt mondják, nem normális, hogy – számításuk szerint – nyolcezer köbméter betonnal töltik fel a gödröt, ráadásul üdülőövezetben. A környezetszennyezés mellett azt is állítják: ekkora mennyiségű építési hulladék elhelyezéséért máshol 30 millió forintot kérnének. Itt a vállalkozó nem fizet semmit a falunak, csak hordja a „szemetet”, amelyet – ha így folytatják – hamarosan elfed a homály. Mert ha most nem szólnak, akkor senki nem fogja tudni, hogy a gödör, amelyet utólag nyilván majd füvesítenek, valójában mit is rejt.

Feljelentés, két vizsgálat

A képviselő-testületi üléseken nemegyszer szóvá tették ezt, rendőrségi feljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen, de a szerv az ügyet visszaadta, mondván, ez nem hozzájuk, hanem a jegyző hatáskörébe tartozik. Az ügy pikantériája, hogy épp a jegyzővel vannak a legnagyobb vitáik a képviselőknek, mondván, ő járult hozzá, hogy a feltöltés megkezdődhessen – bár ezt a vita kirobbanásakor még tagadta.
A jegyző mindenesetre a napokban leállíttatta a feltöltést – információnkat Komjáti János maga is megerősítette. Azt is hozzátette: két eljárás indult, egy államigazgatási és egy környezetvédelmi. Mind a kettő azt vizsgálja, hogy a képviselő-testület aggályai jogosak-e, vagyis valóban környezetszennyező módon töltötték-e fel az óriási árkot.

Az érem másik oldala

Mint általában, ennek a történetnek is van másik olvasata is: az a telektulajdonos például, aki a feltöltést végig intézte az építési vállalkozóval, állítja, a környezetvédelmi hivatal hulladékgazdálkodási füzete pontosan leírja, mit lehet tenni az építési hulladékkal – ami nem számít veszélyesnek. Pk minden szabályt betartottak, nemcsak betont, földet is szállítottak a területre. Azt szeretnék elérni, hogy az érintett hat-nyolc telektulajdonos végre normálisan tudjon közlekedni – ez pedig addig nem lehetséges, míg ott a gödör a házuk előtt.
A két eljárás nyilván tisztázni fogja, kinek van igaza; a jegyző gyors eredményt remél, s azt követően lehet csak megmondani, folytatódhat-e a tereprendezés a feltöltött gödör helyén vagy esetleg el kell szállítani az odahordott betondarabokat. Amint megvan az eredmény, a témát mi is folytatjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárol szezon végi kiárusításokon?

Tovább olvasom