Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Több ezer kilométerről operált a világhírű specialista

A páciens Berlinben feküdt, a világhírű specialista Londonban állt. A sebész több ezer kilométeres távolságból irányította a szikét.
Ez eddig a tudományos fantasztikum birodalmába tartozott, de az operáció az interneten keresztül két év múlva a napi gyakorlat része lehet. A Die Welt című német napilap online változata ír arról, hogy eddig az internetes hálózat lassúsága gátolta a "telesebészet" alkalmazását, mára azonban az eljárás megbízhatóan használható.

Reiza Rayman, a londoni Egészségügyi Kutatóközpont munkatársa a kanadai Ontarióból, 4 ezer kilométeres távolságból 15 sertésen hajtott végre műtétet - eredményesen. A "telesebészettel" eldugott helyeken lévő pácienseket is meg lehet műteni, legyenek akár elzárt településeken, vagy hadiövezetekben - mondja Rayman. Elsősorban azt a műtéti technikát lehet sikeresen alkalmazni, amely egy kis vágás révén kamerát juttat a testbe.

A "kulcslyuksebészet" során már hosszabb ideje használnak operációs robotokat, amelyeket egy konzol segítségével egy másik helyiségből irányítanak. Eddig azonban a paciens és a sebész közötti maximális távolság nem haladta meg a tíz métert. Mostanra értek meg a feltételek, hogy az interneten a másodperc tört része alatt információkat lehessen küldeni és fogadni, és ezáltal hatékonnyá váljon a távsebészet. Az internetes adatáramlás azonban csak minimálisan lassulhat le, egyharmad másodpercnyi idő még elfogadható, egy fél másodpercnyi késés azonban kritikus helyzetet teremthet. Rayman szerint a "telesebészet" két év múlva már rutinszerű beavatkozássá válhat - olvasható a Die Welt online kiadásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 23. héten sem volt telitalálat a hatos lottón

A 23. héten sem volt telitalálat a hatos lottón, így a jövő héten megnyerhető összeg 330 millió… Tovább olvasom