Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Több érettségiző és felvételiző

13 ezerrel többen tesznek valamilyen érettségit és 27 ezerrel többen felvételiznek 2009-ben, mint egy évvel korábban - jelentette be Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár szerdán sajtótájékoztatón.

A többlet abból adódik, hogy az előkészítő osztályt is végzett gimnazisták idén érettségiznek, a felsőoktatásban pedig sokan a három év alapképzés után mesterképzésre is jelentkeznek. A szakállamtitkár arról is beszélt, hogy 2011-től kevesebb érettségi tárgyból lehet majd választani, illetve 2012-től a hozott pontok között legalább egy természettudományi tárgynak is szerepelnie kell.

137 ezer 500-an tesznek érettségi vizsgát 2009 tavaszán, közülük 89 ezren idén szereznek először érettségi bizonyítványt, míg a többiek szintemelő, pótló, kiegészítő vagy javító vizsgát tesznek adott tantárgyakból. A szakállamtitkár elmondta: a vizsgák lebonyolításában nem lesz változás. A felvételizők száma is jelentősen megugrott: 127 ezer 500-an jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe. Ebből alapképzésre 90600 diák, egységes, osztatlan képzésre 10200, felsőfokú szakképzésre 6500, mesterképzésre pedig több mint 16 ezren adták be papírjaikat. A többség idén is az államilag támogatott képzésbe szeretne bekerülni: körülbelül 107 ezren választották ezt a finanszírozási típust, míg költségtérítéses képzésre csak 17 ezer fő jelentkezett. A diákok 70 százaléka nappali tagozaton tanulna - ismertette az adatokat Manherz Károly.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke arról számolt be, hogy történelemből a magyar mellett még öt idegen nyelven lehet érettségi vizsgát tenni, matematikából pedig három nyelven. Előbbit 44-en, utóbbit 10-en választották. Az oktatási szakember azt is elmondta: míg 2008-ban 11 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint 2007-ben, addig idén visszaáll az eredeti arány. Bakos Károly szakmai főtanácsadó elmondta: egyre sikeresebb az elektronikus ügyintézés, ami jóval pontosabb és gyorsabban fel lehet dolgozni, mint a papíralapút. A felvételiző 127500 diákból 47 ezren már így intézték ügyeiket, de a sok jelentkezés miatt továbbra is azt kéri a szakember, hogy használják ezt a formát.

Manherz Károly a várható változásokról elmondta: 2011-ben már jóval kevesebb, 30-35 tárgyból választhatnak az érettségizők a jelenlegi 278 vizsgatárgy helyett. 2012-től pedig legalább egy természettudományi tárgynak is szerepelnie kell a hozott pontok között. Az írásbeli érettségi vizsgák idén május 4-25. között lesznek, emelt szintű szóbelit június 4-10. között, míg a középszintű szóbelit június 15-26. között lehet tenni. A felvételi eljárásban változás, hogy a korábban megszerzett dokumentumok - bizonyítványok, nyelvvizsgák - benyújtási határideje június 3., az ezt követően szerzett dokumentumokat pedig július 9-ig lehet beküldeni. A ponthatárokat július 23-án állapítják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemet mondatnának Bajnaira

Modjanak nemet Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölésére - erre szólította fel a Békés megyei… Tovább olvasom