Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Több csokimikulás fogy

Bővülés tapasztalható a csokimikulások évi 950 millió forintos piacán. Felmérések szerint a magyar háztartások közel harmada vásárol csokimikulást az ünnepek alatt. A Mikulás mellett a másik slágerterméknek számító szaloncukor visszaszorulóban van, de még így is átlag másfél kilót vesz belőle egy átlagos háztartás.
Mikulás napján kezdődik a karácsony előtti kereskedelmi főszezon. Az édességpiac legjelentősebb szereplője a csokimikulás: évente 950 millió forint értékben vásárolunk a csokoládéfigurából. A GfK Piackutató Intézet felmérése szerint – olvasható az Origo internetes portálon – 2002 óta a csokimikulások piaca fokozatosan bővült. A piacon 2003-ban 9, tavaly pedig 6 százalékkal több csokitélapót adtak el. Az értékesítésből származó bevétel 2003-ban – az átlagár-csökkenés következtében – mintegy 13 százalékkal zsugorodott, 2004-ben azonban újabb 9 százalékkal nőtt. 2004-re a kilogrammonkénti átlagár 1977-forintra növekedett, ez közel 3 százalékos árnövekedés éves összevetésben.

A másik karácsonyi slágerédesség a szaloncukor. A termék piaca 2004-ben enyhén csökkent: az eladott mennyiség 2, a szaloncukorból származó árbevétel 3 százalékkal esett vissza egyéves összevetésben. 2004-ben 950 forint volt a termék átlagos ára. A szaloncukor ettől függetlenül továbbra is igen elterjedt terméknek számít: a magyar háztartások 60 százaléka vásárol legalább egy csomaggal, karácsony közeledtével.

Jellemző, hogy sokan többször is vesznek szaloncukrot az ünnepek alatt. Egy alkalommal általában egy csomaggal, azaz körülbelül egy kilogrammot szokás vásárolni, a háztartások átlagban azonban másfél kilót vesznek az egész ünnepre. A többszöri szaloncukor-vásálás betudható az akcióknak, a márkahűségnek, vagy a családok csak később döbbennek rá: egy csomag nem lesz elég az ünnepekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlin nem tudott kapcsolatba lépni az iraki túszejtőkkel

A németországi közélet kiemelkedő egyéniségei fogtak össze, hogy megmentsék az Irakban elrabolt… Tovább olvasom