Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Több bank nem emel a lakáshitelek kamatán

A lakáscélú állami támogatásról szóló kormányrendelet új feltételei hétfőtől hatályosak, az ügyfeleknek nyújtott hitelek kamatain azonban a kereskedelmi bankok többsége egyelőre nem változtat.

Zádori János, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) szóvivőjének elmondása szerint az új szabályok az ügyfélkamatok tekintetében a korábbi szabályozásnál megengedőbbek. A hitelt nyújtó bankok mozgástere nagyobb, ugyanis a kamatokat a pénzintézetek az előírt plafonig emelhetik. Az ügyfelet terhelő kamat és egyéb költségek együttes mértéke a jövőben nem haladhatja meg az ötéves vagy annál rövidebb futamidejű, állandó kamatozású, jelzáloglevéllel finanszírozott hiteleknél új lakás esetén az öt, használt lakásnál pedig a hat százalékot. A kamatteher maximum hat százalék lehet a kiegészítő kamattámogatású hitelek esetében is.

- Az FHB megkezdte az egyeztetéseket a kereskedelmi banki partnerekkel - mondta Zádori János, hozzátéve, hogy ezek még ezen a héten is tartanak. Említést tett arról, hogy mivel a megváltozott szabályok az újonnan kibocsátásra kerülő jelzáloglevelekre vonatkoznak, a megállapodásig változatlan feltétel mellett nyújt hiteleket a bank.

- A saját jelzálogbankkal rendelkező OTP Bank már az új feltétekhez igazodva kínálja a lakáshiteleket - mondta a távirati irodának Hegedűs Éva. Az ügyvezető igazgató hozzátette: a hitelkondíciók kismértékben módosulnak, a részleteket a pénzintézet hétfői tájékoztatóján ismertetik.

Az Erste Bank közleményében leszögezi, hogy az új feltételek nem befolyásolják a bank eddigi hitelezési üzletpolitikáját és nem növelik az ügyfelek kamatterheit. A kiegészítő kamattámogatású hiteleknél a legmagasabb igényelhető összeg a mai 10 millió forintról 15 millióra emelkedik, a jövőben pedig több alkalommal is fel lehet majd venni, az előző kölcsöntartozás rendezését követően.

Az egyidejűleg lakásépítési kedvezményt is igénylők - vagyis a gyermekes vagy gyermeket vállalni akaró házaspárok - esetében továbbra is megmarad a 80 százalékos állami garanciavállalás. A jelzáloglevéllel finanszírozott hitel a jövőben a tető cseréjéhez és felújításához valamint korszerűsítéshez is felvehető lesz. A kormány döntése értelmében a jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek felső határa a jelenlegi 30 millió forintról 15 millióra csökken. Új lakás vásárlása esetén a jelzáloghitel és a kiegészítő kamattámogatású hitel egyaránt felvehető, egymással kombinálható, de együttes összegük nem haladhatja meg a 15 millió forintot.

A jövőben nem lesz lehetőség arra, hogy valaki egyidejűleg több lakás megvásárlásához vegyen igénybe államilag támogatott hitelt, s így befektetési célú lakásvásárlását is a közpénzekből finanszírozhassa. Az új szabályok szerint a lakásba együtt költözőknek egyidejűleg csak egy támogatott hitele lehet. Ez alól kivételt csak az jelent, amikor a szülő illetve nagyszülő nagykorú gyermeke, unokája lakásvásárlásánál nem tulajdonos adóstársként vett vagy vesz fel hitelt.

Mindez nem fogja akadályozni a már meglévő lakások cseréjét, a lakás mobilitást, hiszen az előző lakás értékesítésével az azon szereplő hitel is törlesztésre kerül, így semmi akadálya az újabb támogatott hitel felvételének. A családon belüli fiktív lakásvásárlásokhoz a jövőben nem lehet kedvezményes hitelt felvenni, mivel a rendelet kimondja, hogy használt lakás vásárlása esetén a vevő és az eladó között nem lehet közvetlen hozzátartozói kapcsolat.

A Kereskedelmi és Hitelbank hétfőtől már a megváltozott feltételek szerint fogadja be a kérelmeket. A hirdetményben közzétett kamatok az FHB-val folyó tárgyalások lezárultáig nem változnak, ám a június 16. után befogadott és jóváhagyott kérelmeket a bank - amennyiben változnak - már az új kamatok mellett folyósítja.
 
A korábban benyújtott és a hitelintézet által befogadott kölcsönkérelmekre még a régi szabályok vonatkoznak. Ilyen kölcsönkérelemnek az minősül, amelyhez az igénylő csatolta a földhivatalhoz igazoltan benyújtott adásvételi szerződést, illetve a használatbavételi engedéllyel nem rendelkező lakás megvásárlása esetén az ügyvéd által ellenjegyzett szerződést, valamint lakásépítés, bővítés esetén a jogerős építési engedélyt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs többé Internet Explorer a Macintosh gépekhez

A Microsoft pénteki bejelentése szerint az Internet Explorer a jövőben nem lesz… Tovább olvasom