Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Tízmilliós bírság a K&H Banknak

Tízmillió forintos bírságot rótt ki a K&H Bank Zrt.-re a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mivel a pénzintézet nem tartotta be az ügyféltájékoztatásra vonatkozó jogszabályokat. A tőkepiaci törvény alapján kiszabható legnagyobb összegű bírságra azért volt szükség, mivel a banknál több olyan, egymással összefüggő hiányosságot fedeztek fel, amelyek nagyszámú befektetőt téveszthettek meg - derül ki a PSZÁF pénteki közleményéből.

A Felügyelet CDO (adósságfedezetű kötelezettség, jellemzően hitelek, kötvények, vagy egyéb eszközök mögöttes fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapír) kötvények értékesítése kapcsán vizsgálta meg: a bank eleget tett-e tájékoztatási kötelezettségeinek a szerződéskötés előtt, illetve a befektetések időtartama alatt. A pénzintézet belga anyavállalatától átvett CDO termékeket értékesített, s maga is bocsátott ki olyan kötvényeket, amelyek kifizetései a cégcsoport korábbi kibocsátású CDO kötvényeitől függtek.

A KBC-csoport a CDO kötvényekre likvid másodpiacot garantált, egy hitelminősítő intézet leminősítése után azonban a bank ezt egyoldalúan és előzetes értesítés nélkül megszüntette. Ezzel súlyosan megsértette a tőkepiaci törvényt - közölte a PSZÁF. A bank korábbi ügyféltájékoztatása szerint a kötvények "állampapírszintű kockázattal" fizetnek "azoknál magasabb kamatot".

Ez félrevezető volt, mivel a bank nem jelezte az ügyfelek felé: az azonos kockázat alatt a független hitelminősítő szervezetek módszertanai szerinti megegyező kockázati besorolását ért - áll a közleményben. Több befektető 10 éves CDO befektetést kívánt megvásárolni, s később szembesült azzal: befektetése akár 35 éves lejáratú is lehet. A bank tehát nem biztosította, hogy a vizsgált CDO kötvények lejárata valóban az ügyfeleknek eredetileg meghirdetett 10 év - zárul a közlemény.

Olvasóink írták

  • 2. Nahááát 2009. április 04. 21:30
    „És azzal, aki a te agyadat lenyúlta?”
  • 1. pampus 2009. április 04. 20:45
    „No és mi van az ügyfelek lenyúlásával? Az talán jogos?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincsen sonka papír nélkül

Győr-Moson-Sopron - Lehet vásárolni sonkát pár száz és több ezer forintért is, de mindkettőnek… Tovább olvasom