Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Tízmilliárdokat költünk könyvre

Tavaly 65,5 milliárd forintért vásároltak könyvet Magyarországon. Legnépszerqbbek a nyelv- és főként a történelemmel és a természettel foglalkozó ismeretterjesztő könyvek.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) nemrégiben nyilvánosságra hozott adataiból kiderül, hogy 2006-ban 5 százalékkal emelkedett a könyvforgalom az előző évihez képest. Eszerint tavaly a magyarok 65,5 milliárd forintot költöttek könyvre. Évek óta első helyen a közoktatás tankönyvei és a nyelvkönyvek (az összforgalom 26,4 százaléka) állnak, utánuk az ismeretterjesztő könyvekből fogyott a legtöbb (az összforgalom 24,3 százaléka). A szak- és tudományos mqvek, lexikonok, szótárak, az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványok, valamint a szépirodalmi mqvek iránti vásárlói érdeklődés csökkent (az utóbbi 3 százalékkal).
Örvendetesnek minősítette az MKKE-összesítés, hogy közel 2 százalékkal növekedett a gyermek- és ifjúsági könyvek forgalma (az összforgalom 12 százaléka).
Az adatok között külön szerepel az úgynevezett „álfélárú könyvek” diszkont árusítása, amelynek becsült forgalma tavaly 1 milliárd forint volt.
Varga Péterné, az egyik győri könyvesbolt vezetője érdeklődésünkre elmondta: Baross úti üzletükben főként az ismeretterjesztő (például a letqnt civilizációkkal, a királyi palotákkal, a világ nemzeti parkjaival foglalkozó) mqvek és az útikönyvek a legkeresettebbek. Alkalmanként átlag 3–5 ezer forint között vásárolnak az emberek, ballagás vagy karácsony idején pedig 10 ezer forintot is áldoznak könyvre.
Németh Eszter nyelvtanár úgy nyilatkozott, hogy évente 20–25 ezer forint értékq könyvet vásárol. Nyelvkönyvekből elsősorban olyanokat, amelyeket például órai munkájához, kiegészítőként tud használni. Illetve olyanokat, amelyekből nyomon követheti az új érettségi és nyelvvizsga-követelményeket. Másik kedvence a történelem, abból is elsősorban a dokumentum jellegq mqvek kerülnek a kosarába.
Szabó György szakkönyvre évente maximum 10 ezer forintot költ. Iskolás gyermekei miatt a szépirodalmi és a történelmi témájú mqvek vásárlását sem mellőzheti, saját „civil” érdeklődésének megfelelően pedig gyakran vesz családfejlesztéssel, konfliktuskezeléssel és hitélettel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tanácsokat tartalmazó köteteket. Mindent egybevetve a győrújbaráti építész-üzemmérnök családi költségvetésében átlagosan évi 30–50 ezer forint szerepel a könyveknél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld sánc, mely véd és összeköt: a körtöltés

Örök emlékmű a körtöltés: miközben „a" Víz, az 1879-es áradat pusztítását idézi, 1880 óta védi… Tovább olvasom