Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Tízezer gyertyával demonstrálnak a székelyföldi erdőkért

Tizenhárom székelyföldi és egy partiumi településen gyújtanak gyertyát a székelyföldi erdők védelmében.
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és ifjúsági partnerszervezete, a Minta kedden este tízezer gyertya meggyújtásával kíván tiltakozni a háromszéki Rétyre tervezett osztrák fafeldolgozó üzem ellen.

Az EMNP hétfői közleménye szerint a párt felhívására 13 székelyföldi és egy partiumi településen gyújtanak gyertyát a székelyföldi erdők védelmében. A szervezők elképzelése szerint a demonstráció résztvevői a gyertyákból a Székelyföldi erdőkért feliratot fogják kirakni. Így kívánják felhívni a figyelmet a felelőtlen erdőirtás veszélyeire.

Az akcióval az értékeik megvédésére kívánják biztatni a székelyföldieket. "Ne engedjük, hogy megfosszanak természeti erőforrásainktól, amelyeknek évszázadokig kellene még biztosítaniuk gyermekeinknek az élethez szükséges feltételeket" - áll a Nemes Előd sepsiszentgyörgyi EMNP-elnök által jegyzett hétfői közleményben.

A megmozdulással az EMNP a Kovászna megyei Rétyre tervezett fafeldolgozó nagyüzem létesítése ellen tiltakozik.

Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tulajdonosa március 28-án jelentette be Sepsiszentgyörgyön, hogy 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó gyárat épít Réty községben, amely 650 alkalmazottal 2014-től évi 800 ezer köbméter fát dolgoz majd fel.

A beruházás ellen tiltakozott korábban a 150 székelyföldi fafeldolgozó céget tömörítő Arbor szövetség, amely úgy vélte, az évi 800 ezer köbméter fa elvonása és fűrészáruként való kivitele 13300 munkahely megszűnését eredményezi a késztermékeket gyártó romániai faipari vállalkozásoknál.

A rétyi beruházás a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusait is megosztja. Míg az osztrák beruházó Olosz Gergely Kovászna megyei szenátornak mondott köszönetet a cég székelyföldi megtelepedéséért, Korodi Attila Hargita megyei képviselő, volt környezetvédelmi miniszter kijelentette, három éve dolgozik azon, hogy a Holzindustrie Schweighofer ne tudjon gyárat nyitni Székelyföldön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MTA-közgyűlés: Tegyük Magyarországot a tudás földjévé!

Szekszárdi Miklós, a TiszapART Televízió szerkesztője, műsorvezetője (b) átveszi az Akadémiai Újságírói Díjat Pálinkás Józseftől, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökétől a tudós testület 184. közgyűlésén az MTA székházában 2013. május 6-án. Mellettük Orbán Viktor miniszterelnök (k). Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd Tovább olvasom