Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Tízezer ember vesz részt az árvíz elleni védekezésben

Magyarországon még 174 települést veszélyeztet az árvíz és a belvíz, a védekezésben tízezer ember vesz részt és ugyanennyi áll készenlétben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
Pénteken árvízvédelmi veszélyhelyzetet rendeltek el a Tisza Kisköre és az országhatár közötti területére, valamint több érintett folyóra. A veszélyhelyzet a harmadfokú védekezést meghaladó rendkívüli készültséget jelent. A polgármesterek és a megyei közgyűlési elnökök saját hatáskörben és azonnal dönthetnek a szükséges intézkedésekről. A vízügyi szakemberek gátszakadástól nem tartanak, de a védelem erre az eshetőségre is felkészül.

Árvízvédelmi vészhelyzetet hirdettek a Tiszán - 38-40 település van közvetlen veszélyben

Szegednél péntek este már 933 centiméteres volt a Tisza vízszintje. A folyó Csongrád megyei szakaszán egy nap alatt több, mint 20 centivel emelkedett a vízszint.

Szegednél a jövő héten várható a tetőzés. A szakemberek minden rekordot megdöntő, 980 centis árra számítanak. Az eddigi csúcs 1970-ben volt, akkor 960 centin tetőzött a folyó. Újszegeden biztonsági okokból magasítják a gátakat, mert két kilométer hosszan alacsonyabb a gát, mint a többi részen. A szakemberek azt mondják, gátszakadástól nem kell tartani, Szeged biztonságban van.

Szolnoknál a hét végére várják a többnapos tetőzést. Szakemberek szerint 10 centivel 10 méter alatt lesz a csúcs.

A Tisza parti sétány támfala már több helyen szivárog. Vezsenynél is rendkívüli a helyzet, a települést ugyanis teljesen körbefogja a folyó. Tószegen ötezer homokzsákkal erősítik meg a faluba vezető út melletti gátat, mert egy nagyobb hullámverés a műutat is elöntheti. A víz teljesen körbevette a vasúti töltéseket. Szolnok és Szajol között a vonatok már csak lépésben közlekednek.

A katasztrófavédelem szóvivője elmondta, a Dunán mostanra már visszavonták az árvízvédelmi fokozatot, a tiszai árvíz azonban 67 települést továbbra is veszélyeztet. Az ár- és belvízveszély által érintett személyek száma 17 318 fő, illetve 4345 épület van veszélyben.

A védekezésben több mint 10 ezer ember vesz részt mintegy ezer technikai eszközzel, ez utóbbiak száma csökkent péntekhez képest. Ugyanakkor jelentős erők, közel tízezer ember és ezer technikai eszköz áll készenlétben az előre nem látható veszélyhelyzetek kezelésére - mondta a szóvivő. Ilyen veszélyhelyzet lehet a kitelepítés vagy kimenekítés, vagy valamely gát meggyengülése.

A készenlétben álló személyek között van hétezer civil, akiket polgári védelmi feladatok ellátására készítettek fel, s két órán belül mozgósíthatóak. Rajtuk kívül készenlétben áll kétezer katona is, akik egy órán belül el tudnak indulni az érintett térségekbe, valamint ezer tűzoltó és hivatásos polgári védelmi szakember, akik szintén egy órán belül mozgósíthatóak - fűzte hozzá a szóvivő.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Derült égből villámcsapás

Főrendező, alrendező, kisegítő, berendező, látványtervező, kirakatrendező, operatőrök, segéd- és… Tovább olvasom