Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Tízezer diáknak nem kell pénzért

Drasztikusan megemelkedtek idén az önkormányzati döntés nyomán a győri városi buszbérletek árai. Számítások szerint emiatt tavalyhoz képest 20 ezerrel is kevesebben vásárolhatnak (minden típust tekintve) bérletet. Az eddig eltelt rövid idő még nem igazolta a félelmeket.
A buszbérletek árának ötvenszázalékos emelése leszoktathatja az embereket Győrött a tömegközlekedési eszközök használatáról, nem ösztönöz arra, hogy ne unos-untalan saját autóinkat használjuk az amúgy is zsúfolt városi utakon. A díjemelés emellett nem kis terhet ró főleg a saját keresettel nem rendelkező diákokra, valamint a nyugdíjasokra – hangzott el egy nemrégi sajtótájékoztatón (Kisalföld, január 27.). A szocialisták a sajtótájékoztatón felidézték: Győrött a tanulók és nyugdíjasok havibérlete 2003-ban 1100 forintba került. A város önkormányzata 2004-ben úgy döntött, minden Győrött tanuló diák ingyen kaphatja a bérletet. Országos döntés miatt ez a lehetőség megszűnt, a szóban forgó bérletek árát nulláról 300 forintra kellett emelni. 2006-ra azonban ez már nem volt tartható, így a bérletek 1200 forintra emelkedtek, vagyis éppen 100 forinttal kerültek többe, mint 2003-ban. Idénre a közgyűlés, mint ismert, az 50 százalékos emelés mellett döntött, így a tanuló- és nyugdíjasbérletek 1800 forintba kerülnek. A havi egyvonalas bérlet 3410, az összvonalas 4650 forint, a negyedéves egyvonalas 10.025, az összvonalas 13.670.
A tarifaemelés egyelőre nem érezteti drasztikus hatását, tudtuk meg Pócza Mihálytól, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatójától. A „bérletváltási index” típustól függően a tavaly januárihoz képest 92,5 és 102,5 százalék között mozog. Egyvonalas és összvonalas bérletből is háromszáz-háromszáz, nyugdíjasbérletből 400 darabbal kevesebbet adtak el – ez a szám azonban még nem pontos, hiszen a bérletet bizományban árusítók még nem mind számoltak el. A csökkenéshez nem a tarifaemelés járulhatott hozzá, hanem a tavalyinál sokkal enyhébb január is, jó időben ugyanis többen gyalogolnak vagy ülnek kerékpárra.
Nagyon komoly mértékben csökkent viszont, ahogy várható volt, a diákbérletek száma: tavaly 15.600 volt, az idei év elején 10 ezerrel kevesebbet váltottak.
Érdekes adat még, hogy több fogy a negyedéves bérletből (diákok esetében például 1261-gyel több, mint a múlt év januárjában. S ha már a negyedévnél tartunk: a vezérigazgató szerint legalább ennyi időnek el kell telnie, mire irányadó következtetéseket lehet levonni abból, valójában milyen hatása is van a tarifaemelésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskolakezdés rég nem presztízskérdés

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom